Estimări FP ale situaţiei din Moldova: apropiere de UE, dar Rusia rămâne aproape

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Estimări FP ale situaţiei din Moldova: apropiere de UE, dar Rusia rămâne aproape
Estimări FP ale situaţiei din Moldova: apropiere de UE, dar Rusia rămâne aproape

Forum FP. Analizând "la cald” rezultatele scrutinului de miercuri, experţii români consultaţi de FP România au încearcat să preconizeze spre ce se îndreaptă Republica Moldova după alegerile legislative anticipate: coaliţie de guvernare instabilă, noi anticipate, Lupu face regele, debarcarea lui Voronin; apoi, posibilitatea unei europenizări mai alerte a republicii, dar Rusia ar putea avea reacţii de susţinere economică mai consi

Prof. univ. dr. Zoe Petre, fostă consilieră a Preşedintelui Emil Constantinescu: Rusia susţine mai repede Moldova decât UE

Cu privire la rezultatul alegerilor din Republica Moldova, observ că situaţia aminteşte întrucâtva de cea a României după ruptura dintre gruparea Iliescu şi susţinătorii lui Petre Roman, din1992. Deosebirea consta în faptul că partidele de opoziţie, ale căror procente, însumate, dau o majoritate susceptibilă să provoace o cotitură radicală în politica R. Moldova, nu au nici experienţa, nici apetenţa colaborării, în vreme ce în România anului 1996, CDR avea şi patru ani de coabitare reciprocă, şi experienţa cooperării cu UDMR, drept care principalele dificultăţi au provenit din relaţia cu PD. De aceea, noul guvern va fi capabil să determine o orientare pro-europeană a ţării, dar va avea mari dificultăţi în adoptarea şi aplicarea efectivă a măsurilor concrete de reformă pe care această nouă orientare o presupune.

Situaţia economică precară ar avea nevoie de un ajutor imediat şi consistent, ceea ce nu e de presupus cu prea mare uşurinţă. Ar fi nevoie de o mobilizare generală a forţelor europene şi internaţionale interesate de stabilitatea R. Moldova, dar, din păcate, România nu are capacitatea de a mobiliza acum pe nimeni. Importanţa poziţiei R. Moldova în relaţia între UE şi Rusia e, ca de obicei, mult mai clară pentru Rusia decât pentru UE.

Petre Roman, fost premier şi ministru de Externe: Rezultatele alegerilor facilitează Parteneriatul Estic

Cred că primele rezultate arată o schimbare importantă în Republica Moldova. Cel mai important lucru este că solidaritatea manifestată de opoziţie, care nu a dat acel unic vot pentru alegarea ca preşedinte a lui Vladimir Voronin, s-a dovedit a avea câştig de cauză. Oricum, Parteneriatul estic, care includea, desigur, şi Republica Moldova, este facilitat de rezultatul acestor alegeri, deschizându-se posibilităţi mai bune de dezvoltare. Am stat recent de vorbă cu Javier Solana, înaltul reprezentant pentru Politică Externă al Uniunii Europene, tocmai pe tema Republicii Moldova şi am constatat că una dintre preocupările lui majore era să se ajungă la o soluţie de stabilitate în Republica Moldova. Cred că lucrurile stau acum mai bine din acest punct de vedere.

Prof. univ. Adrian Cioroianu: UE are nevoie de o opoziţie moldovenească unită

Eu m-aş fi aşteptat ca PCRM să obţină mai puţin de 40 de locuri în Parlament, astfel încât opoziţia să poată desemna singură preşedintele. Dar chiar şi aşa, e mai bine decât înainte. Condiţia este ca opoziţia să rămână acum unită. Altfel, ar repeta o istorie din care opoziţia de la Chişinău s-a ales numai cu pierderi. Acum vreo două zile, Vladimir Voronin declara că nu exclude posibilitatea unei alianţe. Sper ca opoziţia să reziste tentaţiei unor asemenea alianţe facile, fiindcă Voronin aproape sigur va încerca. Partea bună este că acum opoziţia primeşte semnale clare că este susţinută de Uniunea Europeană. Parteneriatul Estic are nevoie de opoziţia de la Chişinău pentru a putea fi edificat. Totul este ca opoziţia să-şi păstreze solidaritatea.

Conf. univ. dr. Iulian Chifu, directorul Centrului de Prevenire a Conflictelor: comuniştii pot rămâne la putere, renunţând la Voronin

„Rezultatele exit poll-urilor arată că majoritate este a opoziţiei, dar pentru a câştiga trebuie să aibă 61 de mandate din totalul de 101 ca să poată alege preşedintele. Este puţin probabil ca negocierile să aibă loc fără comunişti, care vor bloca o coaliţie pe care nu o conduc ei. Opoziţia poate forma o alianţă, dar nu poate alege preşedintele, ceea ce înseamnă că până într-un an vor avea loc alegeri anticipate. Cel mai probabil, Partidul Comunist va fi o parte din viitoarea guvernare. Există un mare semn de întrebare : Dacă Voronin şi-ar pierde pârghiile (în cazul în care Partidul Comunist ar avea sub 40 de mandate), atunci va avea reacţii dure (declararea stării de urgenţă etc.), ceea ce va complica lucrurile. Există o posibilitate mare ca Voronin să fie lepădat de Partidul Comunist, în cazul în care nu va mai avea aceste pârghii, şi atunci el va da lovitura.”

Conf. univ. dr. Dan Dungaciu, sociolog: negocieri dure şi neînţelegeri de durată

“Dacă acestea vor fi rezultatele finale ale alegerilor, atunci opoziţia ar avea 56 de mandate, din totalul de 101, ceea ce înseamnă că ei pot alege preşedintele Parlamentului şi structurile parlamentare, dar nu pot alege preşedintele ţării, numărul de mandate fiind insuficient. Dacă Partidul Comunist pierde scrutinul, este posibil ca unii deputaţi din această formaţiune politică să acorde votul lor pentru alegerea şefului statului. Atunci, Marian Lupu din PD ar putea fi preşedintele ţării, iar premierul ar putea fi din Partidul Liberal. În perioada următoare se vor întâmpla două lucruri : negocieri între partidele de opoziţie, care vor fi foarte dure; iar după negocieri, formarea Guvernului între 4 partide care nu se înţeleg, ceea ce creează dificultăţi pentru a duce o politică coerentă. Este nevoie de o atitudine clară de sprijin, de flancare a acestui guvern din partea Uniunii Europene. Este un test major pentru acest guvern. Criza economică se adânceşte şi criza gazelor va afecta şi Republica Moldova.”

Cristian Ghinea, directorul Centrului Român pentru Politici Europene: Lupu face jocurile

„Este un rezultat sub aşteptări pentru comunişti. Totul depinde de Partidul Democrat condus de Marian Lupu care a spus la precedentele alegeri că nu va forma o alianţă (bilaterală) cu Partidul Comunist, ceea ce oferă spaţiu de manevră opoziţiei care ar putea să îl atragă într-o alianţă şi să ducă la  instalarea unui guvern necomunist. Teoretic este posibil. Marian Lupu este pivotul acestei coaliţii. Negocierile între partidele de opoziţie vor fi dure şi vom vedea o frustrare din partea a trei partide.”

Prof.  Bogdan Teodorescu, sociolog: avansul europenismului şi retragerea lui Voronin

„Jocul pe care îl vom vedea în continuare se concentrează pe fugarul de la Partidul Comunist, obţinerea majorităţii necesare pentru alegerea preşedintelui ţării. Ceea ce se întâmplă acum este consecinţa a ceea ce s-a petrecut în Moldova acum patru luni, şi demonstrează că Moldova nu este în afara spaţiului european. Acest lucru arată că Europa şi Rusia încearcă să depăşească epoca Războiului Rece şi să se apropie de o nouă confruntare, cea a sec XXI.
Cred că  Partidul Comunist şi Vladimir Voronin plătesc pentru tot ce s-a întâmplat în luna aprilie. Rezultatele demonstrează că Moldova este în faţa unei schimbări, care va arăta o altă atitudine faţă de tot ce înseamnă europenismul. S-ar putea să asistăm la o retragere discretă a lui Voronin. Dar, să vedem întâi rezultatele alegerilor şi modul în care Voronin acceptă aceste rezultate.”

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite