Turismul bulgar profită de conflictul turco-israelian

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Creşterea tensiunilor diplomatice dintre Turcia şi Israel ca urmare a atacului asupra flotilei spre Gaza şi recomandarea Consiliului naţional de securitate israelian către proprii cetăţeni de a evita un concediu în Turcia, îi determină pe mulţi israelieni să-şi schimbe planurile de vacanţă. Staţiunile bulgare de la Marea Neagră se pregătesc să le ofere alternativa.  

“După ce relaţiile noastre cu Turcia s-au deteriorat, este normal să-i încurajez pe cei 400.000 de israelieni care îşi petrec anual concediul în Turcia să aleagă Bulgaria ca destinaţie de vacanţă alternativă”, a spus Isaac Herzog, ministrul israelian pentru servicii sociale, după o întâlnire cu omologul său bulgar.

Turcia devenise o destinaţie favorită pentru israelieni, aproximativ 558.000 de turişti evrei venind să-şi petreacă vacanţa acolo în 2008.

În prezent, multe dintre zborurile directe către staţiunile turce au fost anulate iar mii de israelieni au încercat să-şi contramandeze vacanţele în Turcia, scrie cotidianul “Jerusalem Post”.

Nu este prima oară când turismul are de suferit de pe urma conflictelor politice dintre Ierusalim şi Ankara. Anul trecut mii de israelieni au boicotat Turcia după un conflict diplomatic iar numărul turiştilor israelieni în Turcia a scăzut cu 60% în primele cinci luni ale lui 2009.

Oferta bulgară

Operatorii de turism bulgari speră să profite de ocazie pentru a atrage acest flux de turişti israelieni, mai ales că numărul total al turiştilor străini pe litoralul bulgar a scăzut cu 8% anul trecut.

Primele semne pozitive au apărut deja. “Turiştii israelieni sunt mult mai interesaţi de Bulgaria anul acesta. Iarna trecută erau aproximativ 2.000 de turişti israelieni. Anul acesta estimez că numărul lor se va dubla”, spune Gesho Lyubenov, director al agenţiei de turism Tural.

Ulyana Isakova, directoarea agenţiei Ola Tours, care lucrează mai ales cu clienţi israelieni, îi dă dreptate, susţinând că “lunile mai şi iunie au fost ocupate iar cererea pentru vacanţe de toamnă a crescut”.

Potrivit statisticilor, la începutul anului aproape 9.000 de israelieni şi-au petrecut vacanţa în Bulgaria, cu 13,5% mai mulţi decât în aceeaşi perioadă a lui 2009. Tsvetan Tonchev, preşedintele Camerei bulgare de Comerţ, este însă precaut în estimarea noului flux de turişti israelieni către Bulgaria. În opinia sa, numărul acestora va creşte cu maximum 20.000 de oameni anul acesta.

Bulgaria poate însă să facă faţă concurenţei unor ţări precum Grecia, Muntenegru, România sau Cipru în atragerea turiştilor israelieni pentru că “este singura ţară care le oferă acestora ce vor: hoteluri mari şi moderne, cu preţuri mici, multe oportunităţi de agrement şi chiar de cumpărături”.

“Grecia este mult mai scumpă, la fel şi Ciprul, pe când România nu poate concura cu noi pentru că este cu ani în urmă ca infrastructură”, crede Tonchev.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite