Top 100 FP: Cel care îngroapă statele eurozonei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directorul ratingurilor suverane la Standard&Poor’s, David Beers, a fost inclus în Top 100 gânditori globali realizat de Foreign Policy pentru că a forţat o discuţie despre datoria Americii care trebuia purtată cu mult timp înainte. El a retrogradat nu doar ratingul Greciei, Italiei şi Spaniei, dar şi pe cel al SUA. 

Fragment din dosarul Top FP 100 gânditori globali din ediţia nr. 26 a FP România, din 27 ianuarie la toate standurile de presă. 

Având în vedere cât de puţini oameni au auzit de el – nici măcar nu avea propria sa pagină de wikipedia până acum câteva luni – e remarcabil ce abilitate are David Beers de a face cele mai puternice guverne şi corporaţii din lume să fie atente la cuvintele sale. În august, divizia Standard&Poor’s pe care o conduce a trimis o undă de şoc în economia globală prin retrogradarea ratingului suveran de credit al Statelor Unite de la AAA la AA+. Beers, care lucrează de 20 de ani pentru companie şi înainte a evaluat datoriile suverane pentru Salomon Brothers, a respins rapid acuzele de partizanat.

„Frustrarea este cauzată de incapacitatea părţilor de a stabili un consens faţă de opţiunile de politică fiscală”, a spus el, indicând exact motivul pentru care americanii sunt frustraţi de politicieni. Acţiunea a zguduit pieţele şi a generat o reacţie dură din partea oficialilor americani, inclusiv a preşedintelui Barack Obama. Beers a luat apoi în vizor Grecia, Italia şi Spania, scăzându-le ratingul, o mişcare atât de dăunătoare încât Uniunea Europeană ia în considerare interzicerea evaluării ţărilor care primesc ajutoare financiare.

Este surprinzător faptul că Beers şi subalternii săi sunt luaţi atât de în serios, având în vedere că doar cu trei ani în urmă credibilitatea agenţiilor de rating atinsese un minim istoric după ce firme ca Lehman Brothers şi AIG, care beneficiau de ratinguri maxime, au dat faliment. Mulţi pun încă sub semnul întrebării credibilitatea S&P – şi nici compania nu şi-a făcut vreun serviciu când şi-a bazat decizia de a scădea ratingul american pe calcule greşite cu 2 trilioane de dolari – dar concluzia finală a firmei că „eficienţa, stabilitatea şi predictibilitatea instituţiilor politice americane au slăbit într-o perioadă de provocări fiscale şi economice” pare greu de respins. Dacă va forţa Washingtonul să remedieze disfuncţiile politice şi criza datoriilor, Beers va face lumii un mare serviciu.

STIMUL SAU AUSTERITATE: În loc de asta, să se concentreze pe partea de oferte pentru a stimula creşterea economică.
AMERICA SAU CHINA? Ambele. Nu este un joc de sumă nulă.
PRIMĂVARA ARABĂ SAU IARNA ARABĂ: Primăvara arabă, cu limite.
BIBLIOGRAFIE: Against the Flow, de Samuel Brittan; American Sphinx, de  Joseph J. Ellis; The Ascent of Money, de Niall Ferguson.
CEA MAI BUNĂ IDEE: Parcurgerea cu succes a rundei de la Doha de negocieri comerciale.
CEA MAI PROASTĂ IDEE: Ruperea eurozonei.

Scăderile S&P din acest an:
Cipru: BBB+ la BBB
Grecia: B la CC
Italia: A+ la A
Japonia: AA la AA-
Noua Zeelandă: AAA la AA+
Portugalia: BBB la BBB-
Spania: AA la AA-
Statele Unite: AAA la AA+

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite