Top 100 FP: Capii revoluţiei egiptene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Activiştii pro-democraţie Mohamed El-Baradei şi Wael Ghonim au avut curajul de a sfida statul poliţienesc al lui Mubarak şi au inspirat milioane de oameni să li se alăture. Ei au dat tonul revoluţiei Facebook şi tot ei continuă acum, la un an de la izbucnirea revoluţiei, protestul împotriva juntei militare care conduce ţara.

Figură din dosarul Top FP 100 Gânditori Globali inclus în ediţia nr. 26 a FP România, care apare pe 27 ianuarie. 

Un avocat ochelarist şi un guru al marketingului la Google nu sunt chiar profiluri pentru revoluţionarul tipic. Dar Mohamed ElBaradei şi Wael Ghonim au avut un rol esenţial în transpunerea cerinţelor politice ale egiptenilor pe agenda internaţională.

După o carieră fericită ca director-general al Agenţiei Atomice Internaţionale, care i-a adus şi Premiul Nobel, ElBaradei s-a întors la Cairo, anul trecut, pentru a oferi o alternativă politică la regimul preşedintelui Hosni Mubarak. Şi, în ciuda faptului că a fost unul dintre cei convinşi că schimbarea ar putea avea loc – repede – în Egipt („Văd un templu care stă să se prăbuşească”, a fost el citat în topul Gânditorilor Globali de anul trecut), ritmul schimbărilor din Egipt a depăşit cele mai îndrăzneţe aşteptări ale sale. La mai puţin de un an de la întoarcerea sa, Mubarak a fost înlăturat, iar ElBaradei a devenit una dintre cele mai proeminente voci ale revoluţiei.

Ghonim a devenit chipul global al revoluţiei egiptene la scurt timp după începerea aceateia, ajutat de faima căpătată în urma unui interviu emoţionant dat după eliberarea din închisorile lui Mubarak (unde a fost aruncat după ce a ajutat la pornirea protestelor prin crearea unei pagini de facebook anti-Mubarak devenite foarte populare).

De atunci i s-a alăturat lui ElBaradei în criticarea juntei militare care conduce ţara pentru că nu a prezentat o foaie de parcurs clară pentru transferul puterii către o guvernare civilă şi pentru că a folosit tribunalele militare ca să reducă la tăcere protestatarii.

Pe măsură ce islamiştii egipteni câştigă influenţă, încercarea celor doi de a impune un Egipt secular, democratic este mai importantă decât oricând. Ghonim planifică formarea unui ONG egiptean care să se concentreze pe inovare, în timp ce ElBaradei candidează la preşedinţie, folosind instrumentele stăpânite de Ghonim – Facebook şi Twitter – pentru a comunica cu egiptenii. I-au permis, spune el, să-şi creeze o imagine de ansamblu asupra evenimentelor din Egipt din ultimul an: „Dacă tinerii vor simţi că revoluţia şi-a schimbat cursul, ştiu cum să se întoarcă în stradă – dar va fi urât”.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite