Top 100 FP: Eroul anticorupţiei indiene. Un bâtrân cât un "DNA"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bătrânul Ana Hazare continuă să ceară celei mai mari democraţii din lume să se comporte ca una. Ieşit din spital, după o lungă grevă a foamei, cunoscutul activist indian anti-corupţie areluat manifestările în favoarea instituii unui şef anticorupţie în India, care să poată judeca politicieni şi înalţi funcţionari publici suspectaţi de corupţie.

Figură din dosarul Top FP 100 Gânditori Globali inclus în ediţia nr. 26 a FP România, care apare pe 27 ianuarie. 

Acest adept al lui Gandhi în vârstă de 74 de ani a protestat împotriva corupţiei guvernamentale încă de la începuturile activităţii sale de activist rural, cu decenii în urmă, dar în 2011, când o serie de scandaluri de corupţie au zguduit cele mai înalte nivele ale Partidului Congresului, care conduce ţara, mesajul său a început să prindă. De două ori în acest an, Anna Hazare a intrat în greva foamei cerând o legislaţie care să creeze o puternică instituţie de luptă anticorupţie. Când blajinul Hazare a fost arestat în august,  zeci de mii de susţinători au ieşit în stradă în toată ţara, blocând guvernul. Într-un final, parlamentul indian a acceptat să-i dezbată ideile.

Elitele Indiei consideră că cererile lui Hazare sunt naive şi chiar periculoase. El şi susţinătorii săi, inclusiv Arvind Kejriwal, un activist care a determinat adoptarea legii Jan Lokpal, solicită numirea unui şef anti-corupţie cu puteri extinse, aproape dictatoriale, şi au cerut introducerea pedepsei cu moartea pentru a descuraja funcţionarii corupţi. Dar e greu de negat că sunt necesare măsuri drastice când cea de-a cincea economie a lumii se clasează pe locul 87 într-un clasament al transparenţei guvernamentale. Până acum, austeritatea şi obiectivele simple ale cruciadei lui Hazare au trezit milioane de membri ai clasei mijlocii care sunt sătui de cultura corupţiei din India. „Aţi aprins torţa împotriva corupţiei”, a spus Hazare susţinătorilor săi. Acum, că arde, e improbabil că o va lăsa să se stingă.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite