Ajutor rusesc pentru Teheran

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ajutor rusesc pentru Teheran
Ajutor rusesc pentru Teheran

Recent au avut loc două scurgeri de informaţii în presă în privinţa problemei iraniene. Prima dintre ele a apărut în „New York Times”, care susţine că inspectorii AIEA au redactat un raport ce demonstra că Iranul este mult mai avansat în programul său nuclear decât ar fi crezut aceştia înainte şi are acum toate datele necesare pentru a construi o armă nucleară.

Cea de-a doua scurgere de informaţii s-a produs în ziarul britanic „Sunday Times”, care a scris despre o vizită secretă făcută  de premierul israelian Benjamin Netanyahu la Moscova pentru a prezenta autorităţilor ruse o listă de oameni de ştiinţă şi ingineri ruşi care lucrează la programul nuclear iranian. În concluzie, prezenţa ruşilor în Iran ar însemna că iranienii au obţinut expertiza de la ruşi.

Mesajul a fost dublu. Iranienii se îndreaptă rapid către o armă nucleară, au fost foarte eficienţi în înşelarea agenţilor secreţi ai SUA (a se citi că au înşelat administraţia Bush, dar administraţia Obama şi-a dat seama) şi, de aceea, ne îndreptăm către un moment decisiv în relaţia cu Iranul. Pe de altă parte, această situaţie este responsabilitatea directă a expertizei nucleare ruseşti. 

Deşi ruşii au indicat că ar putea participa la sancţiuni legate de importurile de benzină  ale Iranului, preşedintele rus Dmitri Medvedev nu a declarat clar că Rusia va coopera, iar premierul Vladimir Putin n-a spus nimic în legătură cu acest subiect.

Aceste informaţii scurse în presă nu au fost contestate nici de Iran şi nici de Rusia şi sunt probabil deja foarte cunoscute atât de către israelieni, cât şi de către SUA şi Israel. Ele spun Iranului că încercarea sa de inducere în eroare a fost descifrată şi că trebuie să se aştepte la o acţiune militară – mai ales având în vedere faptul că alte sancţiuni nu sunt practice din cauza blocării de către Rusia.

Totuşi, ajutarea deliberată a Iranului la construirea unei arme nucleare nu pare în interesul Rusiei. Oamenii de ştiinţă ruşi ar putea fi persoane private care s-au angajat în Iran, dar, în general, Moscova este foarte atentă la ce fac inginerii nucleari ruşi cu timpul lor.

Adaptare după  „Stratfor“

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite