Top 100 gânditori globali: Strauss-Kahn şi Zoellick, „pompierii“ lumii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială sunt pompierii lumii - fiind considerate ca de la sine înţelese când e nevoie disperată de ele, aşa cum se întâmplă acum. Iar Dominique Strauss-Kahn, şeful FMI, şi Robert Zoellick, preşedintele BM - plasaţi de „Foreign Policy“ pe locul al doilea în „topul gânditorilor globali” -, au făcut o treabă excelentă în a explica modul în care incendiile ar putea fi prevenite data

FMI-ul lui Dominique Strauss-Kahn a reuşit să stopeze îndatorarea de stat a Greciei, Ungariei şi Ucrainei fără să întâmpine o prea mare rezistenţă - în contrast puternic cu reacţiile aproape de revoltă stradală care au însoţit programele FMI în timpul crizei financiare asiatice la sfârşitul anilor '90. Strauss-Kahn şi-a pus amprenta şi asupra geopoliticii, convingându-i pe germani să ia iniţiativa în criza Greciei, şi, mai târziu, să facă eforturi pentru a zădărnici un război internaţional al valutelor. Robert Zoellik a intervenit în haosul de după o serie de dezastre neaşteptate şi sfâşietoare, de la inundaţiile din Pakistan şi cutremurul din Haiti la continua criză globală a alimentelor, în timp ce a făcut din bancă un lider al dezbaterii privind tendinţele globale.

Extras din Top FP 100 Gânditori Globali, publicat în ediţia nr.20 a revistei FP România (ianuarie/ februarie), apărută pe 17 ianuarie. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite