Ştiri importante dar nebăgate în seamă - de Moise Naim

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ştirile mondene predomină în timpul sezonului de vară, dar alte evoluţii mult mai importante abia sunt observate. Un nou remediu anti-Sida, resursele minerale descoperite în Afganistan şi explozia vânzărilor de cărţi electronice sunt doar câteva.

Este Mel Gibson un rasist desuet sau doar un narcisist lipsit de control? Oare se vor căsători portarul naţionalei de fotbal a Spaniei, Iker Casillas, şi prietena sa, jurnalista Sara Carbonero? Îşi va recupera discernămâmtul Lindsay Lohan, această fată rea a Hollywood-ului, în timpul şederii la închisoare? Iată câteva dintre problemele care ocupă media în sezonul estival.

Gel şi minerale

Dar ar mai fi şi alte subiecte. Cercetătorii sud-africani au dezvoltat un nou gel vaginal care ar putea proteja milioane de femei împotriva virusului HIV. Conform revistei Science, acesta este cel mai important pas în combaterea virsului din ultimele decenii. Deşi nu va fi imediat disponibil pentru publicul larg, ştirea a fost primită cu entuziasm de către comunitatea ştiinţifică. Totuşi, ea a primit mai puţină atenţie decât cea acordată excentricităţilor cântăreţei Lady Gaga.

Afganistanul este bogat! Bietul Afganistan. Mai întâi sovieticii, apoi talibanii, apoi Al-Qaeda, apoi invazia americană şi un conflict care a durat mai mult decât cel de-al Doilea Război Mondial. Şi acum şi mai multe ştiri rele: vaste depozite minerale au fost descoperite în ţară. Congo, Sierra Leone sau Venezuela sunt doar câteva dintre statele care au suferit efectele combinate ale unei democraţii slabe cu resurse abundente. O lume înfometată de resurse va îngreuna mai mult ca niciodată implantarea democraţiei în Afganistan. Această ştire este mult mai importantă decât concedierea recentă a generalului Stanley McChrystal.

„Nu" forajului la mari adâncimi

Între timp, în Brazilia guvernul a decis să nu meargă mai departe cu foratul la mari adâncimi în apropierea ţărmurilor. În 2007, 50 de milioane de barili de petrol au fost descoperite în apele adânci situate în apropierea coastelor Braziliei. Extragerea acestor zăcăminte este mult mai periculoasă decât în Golful Mexic. Zăcămintele se află la câţiva kilometri sub fundul mării, acoperite de o crustă imensă de sare.

La asemenea adâncimi, temperaturile şi cantităţile imense de dioxid de carbon provoacă pagube majore echipamentului de foraj. Mai mult, natura spongioasă a formaţiunilor de sare creşte probabilitatea fisurilor, ceea ce face extrem de dificilă îndiguirea eventualelor deversări. Dezastrul din Golful Mexic a determinat guvernele din toată humea să facă la fel, ceea ce va afecta preţul petrolului.

Virtualizarea cărţilor

Astăzi se vând mai multe cărţi în format digital decât în cel clasic de hârtie. Amazon.com, cea mai mare librărie online din lume, tocmai a anunţat că în ultimele trei luni clienţii săi au cumpărat mai multe cărţi digitale decât cartonate. Este un punct istoric de cotitură: este posibil acum să ne imaginăm un viitor în care, pentru cei născuţi astăzi, o carte normală să fie electronică. Iar cărţile de hârtie să poată fi văzute doar într-o vitrină de muzeu, sau la bunici.

Moisés Naím

Fost redactor-şef al revistei americane „Foreign Policy", pe care a relansat-o pentru a deveni una dintre cele mai citite şi premiate reviste de politică internaţională.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite