Statele Golfului Persic creează o piaţă comună, după modelul UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inspirate de piaţa comună europeană, ţările din Golful Persic vor să creeze un spaţiu economic unic, care să fie urmat cel târziu în 2010 de introducerea unei monede comune. Deocamdată

Inspirate de piaţa comună europeană, ţările din Golful Persic vor să creeze un spaţiu economic unic, care să fie urmat cel târziu în 2010 de introducerea unei monede comune. Deocamdată însă inflaţia creşte în aceste ţări arabe bogate, din cauza dependenţei monedelor naţionale faţă de dolarul american depreciat.

Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite - cele şase state membre ale Consiliului de Cooperare al Golfului (GCC) - vor înfiinţa la începutul acestui an o piaţă comună, pentru a-şi întări legăturile economice şi pentru a-şi crea o poziţie puternică de negociere la nivel internaţional, informează BBC.

Efect al acordului finalizat în ultimele zile ale anului trecut, cetăţenii acestor ţări arabe vor putea să se deplaseze liber dincolo de graniţele comune, pentru a munci şi pentru a studia în oricare altă ţară membră a Consiliului. Ei vor putea, de asemenea, cumpăra case şi companii, vor beneficia de educaţie şi asistenţă medicală în oricare dintre statele membre ale GCC.

Umbra lui Bin Laden asupra dolarului

O umbră întunecă, totuşi, moşirea integrării economice a Golfului. În ciuda progeselor economice înregistrate şi a prosperităţii de care se bucură cele şase state arabe, datorită exporturilor de petrol şi gaze, inflaţia creşte accelerat în toate, din cauza deprecierii dolarului american, de care le sunt legate monedele naţionale.

În ciuda recentelor cereri adresate statelor GCC - inclusiv ale lui Osama bin Laden - de a-şi prezerva bunăstarea şi de a-şi proteja moneda faţă de fluctuaţia arbitrară a dolarului, Arabia Saudită şi alte patru ţări din Golf şi-au reafirmat politica de fixare a valorii monedelor naţionale în funcţie de dolarul american, relatează Khaleejtimes.

Kuwaitul a fost singura ţară care s-a rupt de cursul dolarului american, pe motiv că slăbiciunea acestuia duce la inflaţie sporită, scumpind unele importuri.

Dacă vreţi să aflaţi mai multe despre aceste subiecte, consultaţi şi:

Bitterlemons-international: Talent, critical mass drive Dubai forward

Explicatie foto: O cântăreaţă iraniană în cadrul Festivalului Internaţional de Muzică de la Teheran. Statele arabe ale Golfului Persic se unesc pentru a ţine mai bine piept perşilor din Iran

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite