Social-democraţie globală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Capitalismul secolului 21 trebuie să fie niţel social-democrat: trebuie să îmbunătăţească şi vieţile celor care nu beneficiază de pe urma forţelor pieţei libere. Asta le-a spus

Capitalismul secolului 21 trebuie să fie niţel social-democrat: trebuie să îmbunătăţească şi vieţile celor care nu beneficiază de pe urma forţelor pieţei libere. Asta le-a spus fondatorul Microsoft acelora dintre liderii adunaţi la Davos care au dorit să asculte părerea sa. Lumea a devenit puţin mai bună, OK, mai ales în privinţa speranţei de viaţă şi a speranţelor de la viaţă ale femeilor şi minoritarilor. Dar "cei mai fără de nevoi cunosc cele mai mari îmbunătăţiri, iar cei mai în nevoie au primit cele mai puţine" - a remarcat şi cel mai bogat om din lume.

Când ai devenit cel mai bogat om din lume, nu în culisele obscure ale vreunei tranziţii politice, ci prin intuirea debutului unei tranziţii tehnologice care a amprentat cu adevărat vie-ţile tuturor pământenilor, se cheamă că poţi vedea poza de sus - desigur, dacă vrei. Mister Gates consideră că geniul capitalismului stă în faptul că a făcut ca interesul personal să servească interesului mai larg al societăţii. Cu toate acestea, "pe măsură ce averile cresc, cresc şi stimulentele financiare care li se adresează, în timp ce cei mai săraci dintre săracii lumii nu primesc mai niciun ajutor pentru dezvoltare".

Consecventă sieşi, cea mai caritabilă familie, care a donat deja miliarde pentru îmbunătăţirea sănătăţii sărăcimii din ţările nedezvoltate, va cheltui încă 900 milioane de dolari şi pentru creşterea productivităţii şi a accesului la pieţe al celor mai împovăraţi agricultori. Vor primi cele mai bune seminţe, pământ mai sănătos şi acces la frigidere, pentru a-şi putea vinde produsele la mare distanţă de casă. Pe urmele lui Muhammad Yunus, focusul este pus pe femeile săracilor, pentru că ele vor utiliza şi cele mai mici venituri pentru educaţia copiilor şi bunăstarea gospodăriei.

Sună a redistribuire globală: după ce au adunat de la toţi utilizatorii Microsoft (cu acte în regulă), Bill & Melinda Gates dau celor care nu ajung la calculator. |n îndemnul său adresat companiilor de a-şi reduce profiturile prin ajutorarea săracilor, Gates a remarcat că acolo unde nu se câştigă bani se dobândeşte recunoaştere. O bună idee şi pentru un marketing de succes (financiar): după Gap, Converse sau Armani, Dell şi Microsoft s-au raliat campaniei de cobranding social iniţiate de Bono întru diminuarea sărăciei şi bolilor în Africa şi vor direcţiona câte 50-80 din dolarii încasaţi pentru fiecare computer către fondul "Red", ajuns deja la 100 milioane de dolari. "Avem nevoie de un capitalism creativ, în care companiile şi organizaţiile nonguvernamentale să lucreze împreună pentru crearea unui sistem de piaţă care să diminueze inechităţile mondiale", a recomandat Bill Gates.

Puţin ştiut, creativul preşedinte Nicolas Sarkozy i-a însărcinat pe economiştii Amartya Sen şi Joseph Stieglitz - deloc neoliberali - să ajute la imaginarea unui nou indicator al progresului economic mai cuprinzător decât creşterea PIB-ului, care nu sesizează şi creşterea inegalităţilor, calul de bă-taie al protestatarilor antiglobalizare.

Petre Munteanu este managing editor al FP România

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite