SUA trag de India

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ultima editie a FP-US a avut pe coperta subiectul "Noul miracol asiatic" - publicat si în editia româna curenta. India este un subiect de prima pagina în SUA gratie noii important e pe care

Ultima editie a FP-US a avut pe coperta subiectul "Noul miracol asiatic" - publicat si în editia româna curenta. India este un subiect de prima pagina în SUA gratie noii important e pe care subcontinentul a capatat-o în afacerile si în politica americana.

Dupa deceniile de tentatii socialiste si de politica promoscovita din timpul Razboiului Rece, liderii de la New Delhi renunta (partial) pâna si la armamentul rusesc si au virat, împreuna cu imensa federat ie, spre liberalizare si spre Washington.

SUA doresc acum ca India sa se ralieze "aliantei democrat iilor" pe care o forjeaza în Asia - împreuna cu Japonia, Australia, Coreea de Sud s.a.m.d. -, pentru a înfrâna cucerirea continentului de catre China. India tine la statutul de "cea mai mare democrat ie a lumii", însa nu accepta sa se declare împotriva puternicului vecin chinez - doar de dragul americanilor, de altfel vechi aliati si cu pakistanezii, adversarii istorici ai indienilor.

Pe de alta parte, o alianta cu SUA devine aproape "naturala" pentru India - mai ales ca presupune transferul unor tehnologii imperios necesare pentru modernizarea sectoarelor militar si energetic.

Pretul este însa mare pentru ambele parti. In 2005, presedintele american, George Bush, si premierul indian, Manmohan Singh, au încheiat un acord periculos de istoric.

Desi India este o putere nucleara situata în afara Tratatului de Nonproliferare, SUA sunt dispuse sa-i vânda tehnologii nucleare civile si sa-i faciliteze accesul la piata internationala a combustibililor nucleari. New Delhi trebuie doar sa ofere acces inspectorilor AIEA la instalat iile sale energo-nucleare, civile deci. Chiar si la Washington se arata cu degetul aceasta politica, radical diferita de aceea fata de Teheran.

La New Delhi, comunistii siau retras deja sprijinul acordat în Parlament guvernului Singh, reclamând ca acesta supune politica externa a Indiei intereselor SUA.

Noua "politica de nealiniere" indiana este însa mai complexa si decât ar vrea americanii.

India are contracte de armament cu Israelul si energetice cu Iranul si Venezuela, îsi cauta drum spre energia Asiei centrale, construind drumuri in Afganistan, participa la discutii cu China, Rusia si Brazilia (BRIC) si la axa sudica India-Africa de Sud-Brazilia (IBSA); dupa cum, la nivel privat, face importante achizitii în Occident (inclusiv în România).

FP-ROMÂNIA nu a putut pune India pe coperta întrucât emergenta indiana - dupa un model opus celui chinezesc - nu este tocmai o preocupare larga româneasca. Nu se arata a fi nici la vârf. Spre deosebire, când s-a deplasat la New Delhi premierul Bulgariei a vizitat o scoala… bulgareasca. Iar vizita ministrului polonez al Apararii la New Delhi din iunie a fost pusa de presa indiana pe fondul… apropierii Indiei de NATO.

Concret, industria de armament poloneza a avut o prezenta "consistenta" la DefExpo 2008 din India - unde SUA sau Franta siau promovat agresiv propriile oferte în locul echipamentelor pe care New Delhi nu mai doreste sa le achizitioneze tot din Rusia; si pentru care are planifi cate 40 miliarde de dolari. In limbaj diplomatic, MAE român vorbeste totusi despre un parteneriat extins cu India…

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite