SUA ar putea ţine cont de poziţia Rusiei în Kosovo

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Washingtonul a respirat uşurat la începutul acestei săptămâni odată cu realegerea preşedintelui sârb prooccidental Boris Tadici. Dar victoria lui Tadici nu rezolvă toate problemele

Washingtonul a respirat uşurat la începutul acestei săptămâni odată cu realegerea preşedintelui sârb prooccidental Boris Tadici. Dar victoria lui Tadici nu rezolvă toate problemele Washingtonului în Balcani. Divergenţele din cadrul UE asupra independenţei Kosovo dau SUA un spaţiu de manevră pentru a putea să schimbe şi cursul politicii sale în privinţa provinciei.

De Peter Buxbaum, Washington

Câştigătorul primului tur de scrutin, Tomislav Nikolici, reprezentantul Partidului Sârb Radical, a trezit îngrijorarea Occidentului că Serbia s-ar putea apropia mai mult de Rusia şi ar putea întoarce spatele Occidentului.

"Preşedintele Tadici le-a promis alegătorilor un viitor european pentru Serbia", spune Sean McCormack, un purtător de cuvânt al Departamentului de stat american. "Vom conlucra cu Serbia pentru a vedea această promisiune împlinită şi ca să vedem că Serbia a pornit hotărâtă pe calea integrării europene".

"Victoria lui Tadici a fost bine-venită", adaugă Spencer Boyer, director al Departamentului de drept internaţional şi diplomaţie la Centrul pentru Progres American, un think-tank liberal din Washington. "O victorie finală a lui Nikolici ar fi avut ca rezultat izolarea Serbiei şi o intensificare a acţiunilor violente legate de problema Kosovo".

SUA nu vor să deranjeze prea tare Rusia

Dar Kosovo rămâne o problemă spinoasă pentru Washington. Nici Tadici şi nici Nikolici nu sunt pentru acordarea independenţei provinciei Kosovo.

Washingtonul face presiuni pentru independenţa Kosovo, dar cu cât se apropie momentul unei declaraţii de independenţă explicite, sunt şoapte şi zvonuri chiar în rândul foştilor membri ai Administraţiei Bush că ar putea să intervină o schimbare de politică. Pentru ei, viitorul relaţiilor între SUA şi Serbia e mai puţin important decât faptul de-ai supăra în mod inutil pe ruşi, care se opun independenţei unilaterale a provinciei Kosovo.

Dacă SUA continuă să-şi manifeste susţinerea pentru independenţa provinciei Kosovo, relaţiile dintre Washinghton şi Moscova s-ar putea deteriora şi mai tare în acest fel. Au existat deja ciocniri între Kremlin şi Casa Albă pe marginea proliferării nucleare iraniene, scutului european antirachetă şi a forţelor convenţionale prevăzute în Tratatul European.

"Dacă Occidentul se mişcă repede în direcţia recunoaşterii independenţei Kosovo, Moscova va interpreta asta ca pe o decizie de a ignora perspectiva rusă şi ca o durificare a politicii europene şi americane faţă de Rusia", a spus Dmitri Simes, preşedintele Centrului Nixon, un institut de cercetare a politicilor publice din Washington.

"Dacă s-ar întâmpla asta, ei ar decide că unele lucruri s-au schimbat radical în relaţia Rusiei cu Washingtonul şi Bruxelles-ul".

Nici UE nu o face

Unii dintre liderii bine informaţi de la Washington favorizează politica rusească. "Cred că negocierile continue dintre sârbi şi albanezii din Kosovo sunt singura cale", a spus John Bolton, fostul ambasador SUA la Naţiunile Unite, în prezent cercetător la American Enterprise Institute, un think-tank neoconservator din Washington. "Acesta a fost punctul de vedere al Rusiei pentru o lungă perioadă de timp şi cred că este reflectat în parte şi de divergenţele statelor din Europa de Vest legate de soarta provinciei Kosovo".

Divergenţele din cadrul Uniunii Europene pe această temă ar putea da Washingtonului o portiţă de ieşire. Grecia, Cipru, Spania, România şi Slovacia continuă să se opună independenţei unilaterale a provinciei Kosovo. Dacă UE nu reuşeşte să ajungă la un consens mai larg între statele membre pe această temă, ar putea să considere mai avantajos să angajeze discuţii şi să amâne independenţa.

Aceasta ar da Washingtonului un spaţiu de manevră pentru a putea să schimbe cursul politicii sale în privinţa provinciei Kosovo, cel puţin deocamdată.

Peter Buxbaum este jurnalist independent stabilit la Washington, specializat în probleme de securitate, afaceri şi tehnologii. Cu stagii în Roma şi Ierusalim, a scris pentru revistele Fortune, Forbes, Information Week, Computer World sau ISN Security Network.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite