Firme americane spală imaginea Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Analiză. Recentul raport asupra războiului din Georgia comandat de UE, care împarte vina ambelor părţi, a fost devansat de amplele  eforturi ale Moscovei pentru impunerea propriei versiuni asupra conflictului. În timp ce anchetatorii europeni descifrau conflictul, Kremlinul angaja  firme occidentale de lobby pentru a dovedi că Tbilisi a declanşat ostilităţile, iar Rusia trebuia să apere Osetia de Sud. 

După războiul ruso-georgian din august 2008, Federaţia Rusă a făcut eforturi susţinute pentru a recupera spaţiul pierdut pe termen scurt: cu o acţiune politică şi diplomatică concentrată, a reuşit să intervină în mai toată presa occidentală pentru a promova materiale şi analize ce consacrau faptul că Georgia ar fi declanşat războiul din august, că ea ar fi vinovată, astfel că mulţi politicieni să aibă conştiinţa faptului că Mihail Saakaşvili ar fi un aventurier care ar fi decis invadarea Osetiei de Sud pentru recuperarea teritoriului naţional.

Un  război  planificat

Nu dorim aici să intrăm în detalii cunoscute deja care arată că operaţiunea de invadare a Georgiei fusese pregătită şi planificată de un an, ordinul de acţiune era dat de o lună şi categoriile de trupe implicate fuseseră deplasate în teatrul de operaţiuni din timp.

Mai mult, comandanţii trupelor terestre fuseseră pe teren în Osetia de Sud pentru a cerceta terenul chiar în timpul operaţiunii Kavkaz 2008, care s-a derulat până la sfârşitul lui iulie în Nordul Caucazului. Fără să-l apărăm în vreun fel pe preşedintele georgian pentru comportamentul său agresiv şi nediplomat, totuşi, trupele sale de elită erau în Irak – 2.000 dintre cele 10.000 ale armatei georgiene – în timp ce trupele ruse au ocupat Georgia în două zile – 40.000 de soldaţi din trupe terestre, aeriene şi maritime, aflate deja în regiune.

O  lege  pentru  lobby

În UE nu funcţionează o lege a lobby-ului. Deşi este oraşul cu cele mai multe firme de profil, circa 8.000, Bruxelles-ul nu a adoptat o legislaţie potrivită care să oblige firmele să dezvăluie public contractele şi conţinutul lor.

De aceea, a devenit relevantă pentru schimbarea de ton şi nuanţe ale mass-media, a unor comentatori şi a unor politicieni, dezvăluirea recentă pe baza legii americane a lobby-ului, a contractului şi a conţinutului acordului de lobby al firmei Mark Saylor LLC Pasadena, California, cu guvernele Abhaziei şi Osetiei de Sud, în valoare de 30.000 de dolari lunar.

Rusia plăteşte pentru abhazia

După pierderea războiului informaţional din august anul trecut, atunci când preşedintele Medvedev şi premierul Putin vorbeau la televiziunile publice ruse în timp ce preşedintele Saakaşvili şi ministrul reintegrării Temouri Yakobaşvili făceau ample declaraţii la CNN, la BBC şi la alte posturi prestigioase occidentale, a fost lansat un program amplu de îmbunătăţire a imaginii publice a Rusiei.

Principalele teme sunt: vinovăţia Georgiei în atacul din 7 august 2008; legitimitatea Rusiei în apărarea poporului osetin; legitimitatea eliberării Abhaziei şi Osetiei, stabilirii bazelor militare ruse şi recunoaşterii independenţei; generozitatea Moscovei şi darul făcut Occidentului prin neocuparea capitalei Tbilisi şi ridicarea lui Saakaşvili pentru a fi executat în Piaţa Roşie.

Osetia, adică Georgia?

În documentele prezentate de Departamentul American de Justiţie pentru Actul de Înregistrare a Agenţilor Externi (FARA), la 28 iulie 2009, declaraţia firmei Saylor menţionează următoarele priorităţi în contractul său de lobby cu Abhazia: sublinierea importanţei relaţiei cu Rusia; necesitatea prezenţei trupelor ruse în cele două state; nevoia de securitate şi protejarea Abhaziei de agresiunea militară georgiană.

În dosarul privind Osetia de Sud, declaraţia înregistrată include o scrisoare trimisă la 17 iunie 2009 ombuds-manului pentru drepturile omului în republica separatistă care sublinia serviciile oferite, printre care: explicarea cum au salvat militarii ruşi populaţia civilă din Osetia de Sud; ameninţarea militară a forţelor georgiene; necesitatea sprijinului militar rus continuu şi constant; protejarea de către Rusia a republicii Osetia de Sud de un nou atac al Georgiei.

Ca o ironie a soartei, pentru că cele două republici nu sunt oficial recunoscute, documentele sunt înregistrate la capitolul Georgia drept ţară reprezentată de către firma de lobby Mark Saylor LLC.

Valabil şi  în România

Dacă în cazul SUA aceste date pot fi măcar parţial cunoscute, poate ar fi cazul să ne întrebăm dacă o asemenea lege nu ar fi necesară şi în România pentru a devoala şi motivaţia înclinaţiilor interesate ale unor comentatori, politicieni sau oameni de afaceri români pentru promovarea imaginii şi necesităţii acordurilor economice „pragmatice” cu Federaţia Rusă. O asemenea perspectivă ar scoate în evidenţă diferenţa între convingerile personale sau analizele şi opiniile unor personalităţi şi poziţiile motivate financiar prezentate în spaţiul public românesc.

Iulian Chifu este directorul  Centrului pentru Prevenirea Conflictelor

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite