Rusia investeşte masiv în FMI

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rusia investeşte masiv în FMI
Rusia investeşte masiv în FMI

Analiză internaţională. Rusia este pregătită să investească până la 10 miliarde de dolari din rezervele sale în primele bonduri emise de Fondul Monetar Internaţional.

Mişcarea indică dorinţa Moscovei de a obţine o mai mare influenţă în privinţa deciziilor luate de FMI. „Purtăm discuţii preliminare în guvern legate de investirea a până la 10 miliarde de dolari în obligaţiuni de la FMI în viitorul apropiat”, i-a spus ministrul de finanţe Alexei Kudrin preşedintelui Dmitri Medvedev în cadrul unei întâlniri transmise în direct pe postul de televiziune Vesti-24.

Drepturi speciale

Medvedev a susţinut ideea, spunând că fondurile vor fi folosite pentru a ajuta ţările – inclusiv vecinii Rusiei – care „suferă cel mai tare de pe urma crizei financiare”.

La summitul G20 care a avut loc luna trecută la Londra, liderii ţărilor dezvoltate şi emergente au convenit să contribuie cu 1,1 de trilioane de dolari la FMI şi la alte organizaţii globale pentru a ajuta economiile afectate. Este de aşteptat ca marii cumpărători de obligaţiuni emise de FMI să fie cele mai mari economii emergente - Brazilia, Rusia, India şi China (BRIC).

Cel mai probabil, obligaţiunile vor fi denominate în drepturi speciale de tragere (DST), un activ de rezervă internaţională creat de FMI în 1969 pentru a completa rezervele oficiale existente ale ţărilor membre.

Rusia, care-şi ţine în prezent 47% din rezervele financiare în dolari, a criticat în mod repetat, împreună cu China, folosirea dolarului ca valută globală dominantă şi a pledat pentru folosirea DST-urilor ca posibilă alternativă.

O bună rată de profit politic

Dar, în timp ce cumpărarea bondurilor i-ar da teoretic Rusiei oportunitatea să diversifice – DST este compusă din mai multe monede importante şi are o valoare de 44% faţă de dolarul american –, unii analişti susţin că motivele statului pentru cumpărarea de obligaţiuni ar trebui căutate în cu totul altă parte.

„Puteţi să fiţi siguri că Rusia vrea să obţină mai mult decât o  rată bună de profit. Ar fi un prim pas. Dacă vor da mai mulţi bani, vor vrea să aibă un cuvânt mai greu de spus în modul în care FMI îşi distribuie fondurile”, explică Martin Gilman, fost reprezentant al FMI în Rusia.

FMI a salutat susţinerea Rusiei, arătând că „autorităţile ruse au manifestat un sprijin puternic pentru FMI şi pentru mandatul său” şi a exprimat „speranţa că şi alţi membri se vor alătura acestui efort de finanţare”.

Contribuţia Rusiei ar fi echivalentă cu a Indiei, dar ar reprezenta cam un sfert din cele 40 de miliarde de dolari cu care este de aştepatat că va contribui China.

 Adaptare după „Moscow Times“

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite