Rusia: Războiul Rece nu s-a terminat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rusia: Războiul Rece nu s-a terminat
Rusia: Războiul Rece nu s-a terminat

Comentariu. La un an după războiul din Georgia, strategii ruşi cred că vechile diviziuni din timpul Războiului Rece reapar sub o altă formă.

Europa Lărgită, care ar include şi Rusia şi Statele Unite, are nevoie de un nou tratat de pace – sau de un sistem de acorduri.

În noiembrie se vor împlini 20 de ani de la căderea zidului Berlinului. Dar încetarea confruntărilor din Europa ar putea fi doar temporară. Chiar dacă sfârşitul Războiului Rece în Europa a fost declarat de mult, adevărul este că acesta nu s-a terminat niciodată cu adevărat.

Atunci când Uniunea Sovietică s-a retras din Europa Centrală şi de Est, ruşii credeau că Alianţa nu va fi extinsă spre ţările pe care le părăsiseră. Noi speram că ne vom uni cu Europa şi că vom crea „o Europă unită şi liberă”. În definitiv, liderii SUA şi Germaniei îi promiseseră liderului sovietic Mihail Gorbaciov că NATO nu se va extinde spre Est.

Ofensiva NATO

După ce potenţiala „ameninţare militară” reprezentată de URSS a dispărut, valurile succesive de extindere ale NATO n-au mai servit unui scop militar sau ideologic. Logica Vestului legată de extinderea Alianţei era strict geopolitică – de a aduce fostele republici sovietice şi state socialiste din Europa Centrală şi de Est în sfera de influenţă politică şi economică a Occidentului.

Deşi Alianţa declarase iniţial că noii membri NATO au îndeplinit criteriile democratice şi militare, aceste standarde au fost abandonate atunci când NATO a început să invite chiar şi cele mai înapoiate şi corupte state să adere.

Mai mult, NATO nu numai că s-a extins, dar s-a şi transformat dintr-o  alianţă anticomunistă defensivă într-o grupare ofensivă după ce a condus operaţiuni militare în Iugoslavia, Irak şi Afganistan. Extinderea NATO către graniţele Rusiei, inclusiv către ţări ale căror elite au complexe istorice faţă de Rusia, a întărit sentimentele antiruseşti în interiorul Alianţei.

Blocada rusească

Cum niciun tratat de pace n-a pus capăt Războiului Rece, acesta rămâne neterminat. Chiar dacă confruntarea ideologică şi militară din acea vreme a fost lăsată mult în urma noastră, este înlocuită cu un nou conflict – între Rusia, pe de-o parte, şi SUA plus câţiva dintre „noii europeni”, de cealaltă parte.

Trupele ruseşti au strivit armata georgiană pe teren, dar au dat şi o lovitură puternică logicii de continuare a extinderii NATO, care ar fi provocat inevitabil un război în inima Europei dacă n-ar fi fost oprită.

Deocamdată, orice este posibil. SUA nu au reuşit să declanşeze o nouă formă de Război Rece după episodul Osetia de Sud, nu în ultimul rând din cauza crizei financiare şi economice globale.

Europa Lărgită, în care includ nu numai Rusia ci, şi Statele Unite, are nevoie de un nou tratat de pace – sau mai degrabă de un sistem de acorduri – care să tragă linie sub oribilul secol al XX-lea al Europei.       

Trilaterala UE-SUA-Rusia

Este nevoie de un nou tratat pan-european legat de securitatea colectivă, semnat fie individual, de mai multe ţări, fie de NATO şi UE, cât şi de Rusia şi CSI. Ţările care nu sunt incluse în niciunul dintre sistemele de securitate actuale ar putea să se alăture tratatului şi să primească garanţii multilaterale. Extinderea NATO ar fi de facto îngheţată.

Gândindu-ne la dezmembrarea Uniunii Sovietice şi a Iugoslaviei, trebuie să încercăm să împiedicăm orice nouă fragmentare statală, cât şi reunificările forţate. Kosovo, Osetia de Sud şi Abhazia trebuie să fie ultimele state care se separă prin forţă.Odată ce moştenirea confruntării din secolul al XX-lea va fi depăşită, reducerea arsenalelor nucleare ale Rusiei şi SUA şi coordonarea politicilor militaro-strategice ar deveni posibile.

În acest scenariu, cooperarea Rusia-SUA în situaţii de criză precum cea din Afganistan, sau în materie de combatere a proliferării armelor de distrugere în masă ar deveni mult mai profundă.Ar trebui să fie fondată şi o uniune între Rusia şi UE bazată pe un spaţiu economic şi energetic comun - cu companii transnaţionale care produc, transportă şi distribuie energie - şi pe un spaţiu uman comun, fără vize.

Europa, Rusia şi SUA trebuie să termine „războiul neterminat”. Apoi, poate în 2019 – anul care va marca cea de-a 100-a aniversare a Tratatului de la Versailles, care a pus capăt Primului Război Mondial – am putea în sfârşit să ne luăm rămas bun de la secolul 20.

Serghei Karaganov este decan al Şcolii de Economie Internaţională şi Afaceri Externe din cadrul Înaltei Şcoli de Economie din Moscova şi preşedinte al think-tank-ului rusesc Consiliului pentru Apărare şi Politică Externă. Adaptare după „Moscow Times”.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite