Pot banii sa salveze Afganistanul?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

In timp ce liderii NATO se straduiesc sa gaseasca un raspuns la campania militara rusa în Georgia, Alianta are noi probleme cu trupele desfasurate în Afganistan. Un atac cu o bomba purtata de

In timp ce liderii NATO se straduiesc sa gaseasca un raspuns la campania militara rusa în Georgia, Alianta are noi probleme cu trupele desfasurate în Afganistan.

Un atac cu o bomba purtata de un motociclist asupra unui convoi al NATO în nordul în general linistit al tarii si un atentat cu masina-capcana la Kabul care a omorât trei civili în aceeasi zi nu sunt decât ultimele incidente dintr- o serie continua de vesti proaste care ajung rar pe prima pagina.

Iar când exploziile unor bombe nu mai sunt cu adevarat stiri, ci pur si simplu fapte de viata cotidiana, este un semn clar ca lucrurile se înrautatesc. Secretarul Apararii, Robert M.Gates, a admis tacit acest lucru când a anuntat ca va sustine o crestere cu 20 de miliarde de dolari a fondurilor alocate pentru fortele de securitate din Afganistan.

Gates propune sa dubleze rândurile armatei afgane, la 120.000 de soldati, si sa îmbunatateasca performanta politiei. Fondurile pe care le propune vor acoperi costurile legate de salarii, echipamente, uniforme, cazarme si instructori pentru o perioada de cinci ani. Ele vor fi utilizate si pentru a construi o forta aeriana si echipe medicale pentru a-i trata si evacua pe raniti.

Deoarece am petrecut timp cu politia afgana si cu unitatile armate la facilitatile de antrenament din tara, pot sa depun marturie legat de minunile care pot fi obtinute printr-o instructie de 8-14 saptamâni sub coordonarea instructorilor SUA sau NATO.

Barbatii care la începutul acestei perioade de antrenament nu erau în stare sa-si lege repede sireturile de la bocanci s-au transformat într-o unitate capabila sa puna la cale o ambuscada complexa.

Generalul Robert Cone, comandantul SUA responsabil de întarirea fortelor de securitate afgane, a cerut 2.300 de soldati în plus pentru a îndruma noile unitati de politie. Acesti soldati însotesc unitatile de politie în actiunile de patrulare, pentru supraveghere si analiza, si ofera sugestii de îmbunatatire a operat iunilor.

Prezenta lor tine coruptia în frâu. Atunci când lucrurile scapa de sub control, ei pot cere ajutor aviatic. Adesea, lipsa mentorilor este singura limitare pentru efi cacitatea politiei si pentru ca membrii acesteia sa nu ajunga carne de tun. Anul trecut, poli- tia nationala afgana a pierdut de patru ori mai multi oameni decât armata nationala afgana. Unul dintre motive este ca numai câteva echipe de politie au mentori.

Deci, chiar daca planul lui Gates este un început foarte util, Afganistanul are nevoie de mult mai mult pentru a evita sa se transforme înca o data într-un stat esuat, în care teroristii straini sunt în siguranta.

Are nevoie de soldat i, de investitii, de o strategie mai buna de combatere a insurgentei, care sa foloseasca analiza antropologica.

Mai are nevoie si de un sistem judiciar, care sa lucreze împreuna cu noile forte de politie. Dar cel mai tare are nevoie de o abordare regionala focalizata, care sa combine diplomatia cu dezvoltarea de ambele parti ale grani- tei. Fara restul pachetului de solutii, cele 20 de miliarde de dolari promise de secretarul Apararii, Robert Gates, vor fi bani aruncati pe fereastra.

Articol preluat din editia electronica a revistei "Time".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite