Phenianul are ambasador oficial la Damasc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Coreea de Nord a numit un ambasador în Siria, gest care alimentează suspiciunile internaţionale că cele două ţări ar coopera în domeniul nuclear. Mai ales că Damascul tocmai s-a opus unei

Coreea de Nord a numit un ambasador în Siria, gest care alimentează suspiciunile internaţionale că cele două ţări ar coopera în domeniul nuclear. Mai ales că Damascul tocmai s-a opus unei noi inspecţii la situl unde se crede că Siria şi-ar pregăti un program nuclear cu ajutorul Coreii de Nord.

Ambasadorul Phanianului la Damasc nu este un necunoscut : până acum Choe Su Hon a fost adjunct al ministrului de externe, responsabil de relaţ cu ONU - informează StarTribune .

Trimiterea sa la Damasc aminteşte că Siria este suspectată de colaborare cu Coreea de Nord pentru construirea unui reactor de producere a plutoniului. Locaţia acestuia, din deşert, a fost distrusă de avioanele israeliene în septembrie anul trecut. Damascul a negat atunci că ar fi fost vorba despre facilităţi nucleare, iar Phenianul a negat că ar coopera cu Siria în domeniul nuclear.

În cadrul ultimei vizite în Siria, la sfârşitul lunii iunie, experţii AIEA au prelevat probe din împrejurimile sitului Al-Kibar, distrus de avioanele israeliene, dar investigaţiile continuă.

Pe de altă parte, surse diplomatice afirmă că Damascul încearcă să obţină un loc în Consiliul Guvernatorilor AIEA - scrie Wall Street Journal . Cum acolo deciziile se iau prin consens, statutul de membru i-ar da Siriei isntrumentul de a împiedica alte investigaţii privind activităţile sale nucleare.

Washingtonul a înaintat deja o notă ţărilor membre ale Consiliului Guvernatorilor AIEA pentru a respinge tentativa Damascului de a deveni membru, pe motiv că "aceasta ar fi o batjocură la adresa Tratatului de non-proliferare". Diplomaţii americani încurajează însă Kazahstanul să concureze pentru locul dorit de Siria.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite