De ce votează atât de puţini europeni pentru Parlamentul European?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Forum FP. Participarea la euroalegeri a înregistrat iar cote de avarie. Ce e avariat în Statele Membre? Este proastă direcţia în care merge UE?

În ediţia curentă a revistei FP România, Cristian Ghinea explica de ce ar fi meritat să votăm pentru Parlamentul European. Într-un interviu ulterior pentru FP România online, analistul român şi european explică şi ce a fost defect la sistemul listelor: a impus candidaţi şi ordinea şanselor lor.

Credeţi că dacă ar fi putut vota oameni, nu liste – sau cel puţin ar fi putut să ordoneze candidaţii pe listă – ar fi votat mai mulţi români?


În „euro-campania”, apolitică, derulată de FP România online, europarlamentari ca Adrian Severin, Teodor Stolojan, Renate Weber, Corina Creţu sau Cristian Buşoi au explicat cu detalii ce beneficii au românii de pe urma primirii României în UE. Călătoria în Europa doar cu buletinul. Munca afară cu aceleaşi drepturi ca şi localnicii. Fonduri europene. Un roaming mai ieftin. Ceva mai puţină poluare alimentară.

Cui i-ar fi mai bine în afara UE decât în interior? Olandei? Franţei? Ungariei?

Dacă UE e bună, a devenit acest bun unul de la sine înţeles, pentru care nu merită făcut nimic?

Ce ar putea face integrarea Uniunii Europene mai apreciată de eurocetăţeni? O campanie de alfabetizare în limbajul european? Misionariat unionist?

Ce mesaj indică absenteismul de la vot? Pură nepăsare sau un vot de blam pentru partide?

Este politica doar un rău necesar, care nu merită decât absenteism la alegeri? Se pot salva democraţiile liberale prin obligativitatea votului?

Cine are răspunsuri este invitat să le dea şi celorlalţi.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite