Omul Chinei la vârful FMI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Până ieri era inimaginabil ca un cetăţean chinez să poată conduce templul capitalismului global - în locul unui european. Puţini au auzit de Zhu Min. Dacă ajunge în fruntea FMI, acest economist chinez ar avea de luat decizii care ne vor afecta pe toţi.

Se spune că doctorul Zhu se află în cărţi pentru şefia FMI, organismul creditor faimos pentru impunerea unor condiţii stricte asupra debitorilor. Până acum, aceştia din urmă erau preponderant din America Latină şi Africa, dar acum se află pe listă şi state europene.

Din 2007, şeful FMI este un fost ministru francez al economiei - Dominique Strauss Kahn. Mandatul său se va termina în 2012, dar dacă decide să intre în competiţia pentru preşedinţia Franţei, va trebui să se retragă mai devreme.

Se spune că vrea să-şi termine mandatul, dar a recunoscut că "în anumite circumstanţe" (dacă Partidul Socialist l-ar nominaliza drept candidat) s-ar putea retrage mai devreme. Atunci calea ar fi deschisă pentru ca Zhu Min să preia conducerea FMI. De curând, Zhu s-a retras din poziţia de viceguvernator al Băncii Centrale Chineze pentru a deveni consilierul lui Strauss-Kahn.

Un anacronism

Oricât de îndepartată ar fi probabilitatea ca Zhu Min să devină şeful FMI, chestiunea ilustrează perfect cât de mult s-a modificat balanţa de putere în lume. Dacă un chinez va ajunge să conducă FMI-ul asta înseamnă răsturnarea unui consens tacit care până acum a fost impus viguros de către SUA şi Europa restului lumii.

Conform acestuia, preşedinţia Băncii Mondiale revenea unui american, iar FMI-ul unui european. Acest consens reflectă ordinea globală creată după 1945, dar nu mai este adecvat panoramei de astăzi.

China deţine cele mai largi rezerve de valută şi aur şi este creditorul principal al Statelor Unite. Este o naţiune imensă care continuă să investească şi să acumuleze rate fenomenale de creştere, în timp ce restul lumii se luptă cu datorii şi deficite zdrobitoare, cu rate înalte ale şomajului şi stagnare economică.

O nouă ordine

FMI-ul are nevoie de banii, sprijinul şi cooperarea Chinei. Şi dacă FMI-ul impune condiţii asupra statelor în schimbul banilor şi susţinerii lor, de ce nu ar face şi China acelaşi lucru? Dacă Zhu Min preia FMI-ul, guvernul chinez va controla nu doar rezervele financiare principale ale lumii, dar va putea exercita o influenţă considerabilă asupra celei mai importante instituţii financiare din lume.

Nu înseamnă că Zhu Min este marioneta Beijingului. El are un doctorat de la Universitatea Johns Hopkins şi o experienţă considerabilă în posturi importante. Dar nici nu poate fi rău să poată conta pe susţinerea Beijingului.

Nu ştiu dacă Zhu Min va deveni preşedintele FMI. Dar ştiu că vom continua să auzim multe despre el, şi ca regulile noii ordini financiare vor fi scrise mai degrabă la Beijing, decât în Europa.

Moisés Naím

Fost redactor-şef al revistei americane „Foreign Policy", pe care a relansat-o pentru a deveni una dintre cele mai citite şi premiate reviste de politică internaţională.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite