Oficiali belgieni, judecaţi pentru crime de război în Congo - Agenda FP

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La aniversarea a 50 de ani de independenţă a R.D.Congo, redeschiderea unui proces împotriva unor funcţionari publici belgieni acuzaţi de uciderea premierului congolez Patrice Lumumba reaprinde dezbaterea despre trecutul colonial al Belgiei. Prezenţa regelui belgian Albert al II-lea la ceremonia de la Kinshasa toarnă gaz pe foc.

Deşi a participat la aniversare alături de mai mulţi lideri africani, monarhul belgian nu a ţinut discursuri în timpul vizitei sale în fosta colonie pentru a evita orice asociere cu discursul fratelui său din 1960, în care acesta saluta „geniul” colonialismului belgian, scrie The Guardian.

Între timp, acasă o echipă de avocaţi belgieni, americani şi germani se pregăteşte să dea în judecată 12 foşti funcţionari publici care au lucrat în administraţia colonială şi care sunt suspectaţi de implicare în uciderea primului premier congolez de după obţinerea independenţei.

Cazul se bazează pe o investigaţie parlamentară din 2001 privind implicarea ţării în acest asasinat, care concluziona că „Belgia este responsabilă moral, nu legal”.

„Evenimentele din 1960-61 s-au produs într-o vreme de conflict armat internaţional, astfel că nu poate fi invocată prescripţia faptei pentru că acestea sunt crime de război”, argumentează avocatul acuzării Christophe Marchand.

Vina coloniştilor

Declaraţiile fostului ministru de externe belgian, Louis Michel, potrivit cărora „regele Leopold al II le-a a fost un vizionar al timpului său, un om care a adus civilizaţia în Congo iar belgienii au construit căi ferate, şcoli şi spitale şi au impulsionat creşterea economică în ţară”, au provocat puternice controverse în Belgia.

Adam Hochschild, autor al cărţii „King Leopold’s Ghosts”, îl contrazice susţinând că „scopul lui Leopold a fost să extragă cât mai multă bogăţie din acest teritoriu. Un miliard de dolari au fost strânşi în 23 de ani prin munca forţată a majorităţii populaţiei masculine. Femeile au fost violate şi între 8 şi 10 milioane de congolezi au murit. Nu ştiu cum aşa ceva poate fi numit progres şi civilizaţie”.

În cartierul Matonge din Bruxelles, unde locuiesc mai ales imigranţi congolezi, afişe denunţă vizita regelui Albert în capitala congoleză şi „neocolonialismul” belgian.

„Nu suntem fericiţi deloc. Leopold a fost un Hitler. Nu au existat anchete şi procese. Cum putem să fim fericiţi când ei încă profită de Congo”, spune un localnic.


Pentru detalii, consultaţi şi:

BBC: DR Congo: Celebrating 50 years of chaos
As the Democratic Republic of Congo celebrates 50 years of independence, President Joseph Kabila wants to use the occasion to overturn his country's image of chaos, endless war and bad governance.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite