România ţine NATO treaz în ochii partenerilor azeri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
România ţine NATO treaz în ochii partenerilor azeri
România ţine NATO treaz în ochii partenerilor azeri

Punct de Contact NATO, Ambasada României a executat o rafală de  evenimente la Baku.

Ambasada României la Baku, Ambasadă Punct de Contact NATO în Azerbaidjan, şi Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” din Bucureşti participă, în perioada 30 septembrie - 1 octombrie 2009, la conferinţa NATO „Strategia şi politica de apărare”, organizată sub egida Parteneriatului pentru Pace – informează un comunicat al Ministerului de Afaceri.

Pe agenda conferinţei figurează subiecte legate de transformarea Alianţei şi implicaţiile acestui proces pentru Parteneriatele NATO: noul proces de planificare a apărării în cadrul NATO, procesul de transformare a forţei de răspuns a NATO, schimbarea priorităţilor în reforma apărării.

O atenţie deosebită este acordată temelor legate de interacţiunea dintre NATO şi statele Partenere în domeniul strategiei şi politicii de apărare. Reprezentanţii Secretariatului Internaţional al NATO prezintă, de asemenea, stadiul şi perspectivele procesului de elaborare a Noului Concept Strategic al Alianţei.

Misiuni militare în ajutorul civililor

Anterior, MAE anunţa că Ambasada României şi Universitatea Naţională de Apărare au participat, în perioada 23-25 septembrie 2009, şi la seminarul cu tema „Practici eficiente în planificarea urgenţelor civile şi consecinţele în planul gestionării acestora”. În alocuţiunea sa, ambasadorul român a subliniat importanţa cooperării regionale şi rolul organizaţiilor internaţionale în domeniul managementului urgenţelor civile.

Evenimentul a fost organizat sub egida Grupului de lucru pe probleme de stabilitate regională în regiunea extinsă a Mării Negre din cadrul Consorţiului Parteneriatului pentru Pace, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe din Azerbaidjan şi cu  Ambasada României la Baku.

Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”, în calitate de instituţie de învăţământ coordonatoare a modulului de managementul crizelor şi prevenirea conflictelor, a întocmit tematica ştiinţifică şi este responsabilă de coordonarea activităţilor de învăţământ ale seminarului, fiind prezentă la seminar cu două cadre didactice care vor susţine prelegeri pe teme de interes ale seminarului.

Agenda seminarului a inclus subiecte legate de mediul de securitate internaţional şi regional, analiza riscurilor de securitate militare şi civile  managementul crizelor, sisteme de management ale crizelor în cadrul ONU şi al UE, cu un accent special asupra rolurilor şi funcţiilor specifice sistemului de planificare a urgenţelor civile în cadrul  NATO.

Alte subiecte abordate: aspecte privind cooperarea civil-militară în planificarea urgenţelor civile, practici curente de coordonare a răspunsului la dezastre în Azerbaidjan, precum şi procedurile eficiente de lucru.

Proiectul „Echipelor de Contact Mobile” (MCT) al Grupului de lucru pe probleme de stabilitate regională în regiunea extinsă a Mării Negre este subordonat Consorţiului Parteneriatului pentru Pace al Academiilor de Apărare şi Institutelor pentru Studii de Securitate.

Proiectul MCT îşi propune dezvoltarea de cursuri şi seminarii pe teme ca reforma sectorului de securitate, managementul crizelor şi prevenirea conflictelor, securitate şi cooperare regională, gestionarea noilor provocări la adresa securităţii, cu scopul de a  crea o reţea de specialişti, care pot furniza expertiză factorilor decizionali şi instituţiilor de specialitate din domeniul securităţii şi apărării. Prima reuniune a MCT s-a desfăşurat la Braşov, la 13 mai 2008, şi a avut ca temă gestionarea crizelor şi prevenirea conflictelor internaţionale.

România – „ambasadoarea” NATO la Baku

România a preluat mandatul de Ambasadă Punct de Contact NATO (CPE) în Azerbaidjan pentru perioada 2009-2010 la 1 ianuarie 2009. Rolul de Ambasadă Punct de Contact NATO este exercitat pe perioade de câte doi ani.

Ambasadele puncte de contact NATO în statele partenere au un rol important în derularea relaţiei dintre Alianţă şi statul respectiv care include un sprijin în derularea activităţilor NATO, în special a celor de diplomaţie publică, în plan local, precum şi întreprinderea demersurilor necesare în vederea asigurării unui canal de comunicare pentru politicile NATO în statul partener.

Potrivit MAE, importanţa acordată de România acestui mandat reiese din numărul mare de activităţi organizate de ambasada la Baku în calitate de CPE, prin participarea unor oficiali MAE, inclusiv la nivel de secretar de stat, precum şi prin participarea constantă a ambasadorului României la Baku la evenimentele publice pe teme de securitate organizate de oficialii azeri în colaborare cu Şcoala Internaţională NATO din Azerbaidjan (NISA).

Aceste proiecte au vizat atât pregătirea şi organizarea unor conferinţe, seminarii, ateliere de lucru pe teme de securitate, în colaborare cu NATO şi cu partenerii locali, precum şi organizarea unor vizite de informare şi documentare ale formatorilor de opinie şi reprezentanţilor mediilor academice/studenţi/jurnalişti din Azerbaidjan la sediul Alianţei.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite