România - punctul de contact al NATO cu Azerbaidjanul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
România - punctul de contact al NATO cu Azerbaidjanul
România - punctul de contact al NATO cu Azerbaidjanul

Valiza diplomatică. MAE transmite un bilanţ al primei jumătăţi de an de când Ambasada română la Baku este Punct de Contact NATO (CPE) în Azerbaidjan: România a diseminat activ valorile NATO în această ţară, contribuind la o mai bună înţelegere a rolului şi oportunităţilor pe care Alianţa Nord-Atlantică le poate oferi ţărilor partenere.

„Prin exercitarea rolului de CPE, România a urmărit facilitarea legăturii între NATO şi Azerbaidjan, precum şi explicarea politicilor NATO pentru publicul azer. Ambasada României la Baku va continua această activitate susţinută de promovare a valorilor nord-atlantice şi a legăturii dintre Alianţă şi Azerbaidjan. România apreciază în mod deosebit cooperarea Azerbaidjanului cu NATO, rolul său activ în cadrul Consiliului Parteneriatului Euro-Atlantic (EAPC), precum şi abordarea echilibrată atât în relaţia cu Alianţa, cât şi cu ceilalţi parteneri”, a declarat secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu.

Importanţa acordată de România acestui mandat reiese din numărul mare de activităţi organizate de ambasada la Baku în calitate de CPE, prin participarea unor oficiali MAE, inclusiv la nivel de secretar de stat, precum şi prin participarea constantă a ambasadorului României la Baku la evenimentele publice pe teme de securitate organizate de oficialii azeri în colaborare cu Şcoala Internaţională NATO din Azerbaidjan (NISA) –precizează comunicatul MAE.

Aceste proiecte au vizat atât pregătirea şi organizarea unor conferinţe, seminarii, ateliere de lucru pe teme de securitate, în colaborare cu NATO şi cu partenerii locali, precum şi organizarea unor vizite de informare şi documentare ale formatorilor de opinie şi reprezentanţilor mediilor academice/ studenţi/ jurnalişti din Azerbaidjan la sediul Alianţei.

Semestru plin

Printre cele mai importante astfel de proiecte, MAE menţionează:

- conferinţa internaţională pentru marcarea aniversării creării NATO, sub genericul „NATO - o Alianţă a deplinei maturităţi politice” (8-10 aprilie 2009), organizată de Ambasada României la Baku în colaborare cu Ministerul de Externe azer (ambasadorul României la Baku a prezentat o alocuţiune în numele ministrului român al Afacerilor Externe, iar directorul Direcţiei Politici de Securitate din cadrul MAE a prezentat o intervenţie la acelaşi eveniment)

- participarea Reprezentantului Permanent al României la NATO-Bruxelles, Sorin Ducaru, şi a ambasadorului României la Baku, Nicolae Ureche, la conferinţa internaţională „NATO-Azerbaidjan: evaluând trecutul, privind spre viitor” (5 mai 2009), organizată de  Şcoala Internaţională NATO din Azerbaidjan (NISA), cu ocazia a 15 ani de la semnarea de către Azerbaidjan a Parteneriatului pentru Pace

- participarea ambasadorului României în Azerbaidjan la seminarul cu tema „NATO şi tineretul azer” (21 mai 2009), eveniment organizat de NISA şi Partidul Reformelor Democratice. În alocuţiunea sa, ambasadorul României la Baku a prezentat atribuţiile de CPE, cu accent pe activităţile de diplomaţie publică desfăşurate de la preluarea mandatului, la începutul acestui an

- vizita la Baku a secretarului de stat pentru afaceri strategice, Bogdan Aurescu, pentru consultări pe probleme de securitate cu partea azeră (8-11 iunie 2009), în marja căreia, înaltul demnitar român a participat la două evenimente publice pe teme NATO organizate în capitala azeră. Astfel, la 9 iunie 2009, secretarul de stat Bogdan Aurescu a susţinut o prelegere cu titlul „Rolul NATO în secolul XXI”, la Şcoala Internaţională NATO din Azerbaidjan.

În 10-11 iunie 2009, a avut loc la Baku seminarul EAPC sub genericul „Securitatea energetică : provocări şi oportunităţi”. La lucrările seminarului au participat experţi din  ţările EAPC, reprezentanţi ai Delegaţiilor Permanente la NATO ale statelor Aliate, ai unor instituţii internaţionale, precum şi ai ONG-urilor din regiune. Secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu a avut o intervenţie în calitate de keynote speaker la sesiunea de deschidere din 10 iunie

- participarea în sesiunea introductivă a Ambasadorului român la Baku la conferinţa „Rolul forţelor armate şi al structurilor de aplicare a legii în cadrul cooperării NATO-Azerbaidjan ” (16-17 iunie), organizată de Asociaţia Juriştilor din Eurasia

- susţinerea unei prelegeri, în sesiunea inaugurală, de către ambasadorul român la Baku în cadrul cursului avansat de pregătire NATO, organizat de NISA, pe tema „Construirea capacităţilor naţionale de management  al crizei” (22-26 iunie), desfăşurat în cadrul celebrării săptămânii NATO în Azerbaidjan

- participarea, în calitate de keynote speaker, a ambasadorului României la Baku (25 iunie), la conferinţa intitulată „Rolul NATO în sistemul european de securitate”, organizată de Centrul de Informare Euro-atlantică din Ganja, la Universitatea de stat din Ganja

- susţinerea unui discurs introductiv participanţilor la sesiunea de vară a NISA  cu tema „Securitatea maritimă” (29 iunie).
Misiune de doi ani

Rolul de Ambasadă Punct de Contact NATO este exercitat pe perioade de câte doi ani. România a preluat mandatul de Ambasadă Punct de Contact NATO (CPE) în Azerbaidjan la 1 ianuarie 2009.

Ambasadele puncte de contact NATO în statele partenere au un rol în derularea relaţiei dintre Alianţă şi statul respectiv, care include un sprijin în derularea activităţilor NATO, în special a celor de diplomaţie publică, în plan local, precum şi întreprinderea demersurilor necesare în vederea asigurării unui canal de comunicare pentru politicile NATO în statul partener – explică comunicatul MAE.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite