Mostenirea lui Bush

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poate ca este cel mai nepopular presedinte din timpurile moderne, un cowboy imprudent, unilateralist. Dar, dupa opt ani, el lasa în urma mult mai mult decât un dictator înfrânt în Irak.

Poate ca este cel mai nepopular presedinte din timpurile moderne, un cowboy imprudent, unilateralist. Dar, dupa opt ani, el lasa în urma mult mai mult decât un dictator înfrânt în Irak. Relatiile mai strânse cu India, raportul mai pragmatic cu China si presiunea exercitata asupra Iranului vor plati dividende în anii viitori.

"Irakul, singura mostenire de politica externa"

Nu tocmai. Nu poate fi negat faptul ca razboiul din Irak a defi nit presedintia lui George W. Bush. Dar este improbabil ca istoria sa consemneze acest razboi drept negativ, asa cum presupune lumea.

Este posibil acum ca razboiul sa se îndrepte spre un sfârsit neconcludent. Insurgent a se va diminua, dar nu va disparea. Guvernul va functiona, dar va fi divizat.

Prezenta militara a SUA se va reduce, dar nu va avea loc o retragere completa. Iar vecinii Irakului vor fi lovit i, dar geopolitica lor va ramâne intacta. Si totusi, prin rasturnarea lui Saddam Hussein si înlocuirea lui cu un regim ales, neagresiv, chiar daca slab, SUA vor fi realizat o reala îmbunatatire a situatiei din regiune.

Aceasta are un pret mare, în bani si vieti omenesti. Dar va si contrazice, în acelasi timp, cele mai negative predictii ale opozan- tilor razboiului. Pe masura ce razboiul din Irak începe sa intre în istorie, el va ajunge sa fi e vazut mai mult ca frustrantul confl ict coreean sau ca insurectia din Filipine, decât ca dezastrul din Vietnam.

Va fi o parte importanta a mostenirii lasate de Bush, dar cu certitudine nu-i va defi ni întreaga guvernare. În timp, alte decizii cruciale din perioada Bush vor începe sa atraga atentia. Printre cele mai importante va fi formarea unei aliante militare SUA-India.

În timpul lui Bush, SUA si India (împreuna cu Australia, Japonia si Singapore) au început exercitii navale comune. SUA si India au semnat un tratat privind schimbul de materiale nucleare în 2007.

SUA ofera Indiei avioane si nave de lupta si alte vânzari de echipamente care ar putea însuma pâna la 100 de miliarde de dolari în ultimii zece ani. Otto von Bismarck a facut celebra predictie ca cea mai importanta realizare geopolitica a secolului XX ar fi ca SUA si Marea Britanie sa vorbeasca aceeasi limba.

Acum, valorile împartasite de SUA si India s-ar putea dovedi cea mai importanta realizare geopolitica a acestui secol. (…)

"Razboiul din Irak a afectat securitatea Americii"

Dovedeste. În cele doua decenii dinaintea presedintiei lui Bush, SUA si aliatii sai au fost loviti de atacuri teroriste din ce în ce mai ambitioase si mai agresive, cu tot mai multe victime. (…) Teritoriul SUA s-a bucurat de imunitate aproape totala fata de actele de terorism international, iar comploturile care au iesit la iveala au fost de un amatorism linistitor prin felul în care au fost concepute si în care s-a încercat executarea lor. Chiar si pe teritoriul islamic, terorismul este în scadere.

Atacul lui Abu Musab al-Zarqawi asupra unei nunti dintr- un hotel iordanian în 2005 a întors statele arabe din Orientul Mijlociu împotriva miscarii Al-Qaeda. Liderii Al-Qaeda din Irak au recunoscut public ca tacticile lor sângeroase au stârnit resentimente ale populatiei locale si au creat probleme mari gruparii.

Ar fi absurd sa atribuim aceasta tendinta de ameliorare numai presedintelui Bush. Dar ar fi la fel de absurd sa negam faptul ca situatia se îmbunata- teste. (…) "Viitorul presedinte va revizui radical politicile lui Bush" Putin probabil. Garantat, viitorul presedinte va simti nevoia sa creeze o aparenta de distantare fata de nepopularul presedinte Bush.

Dar acesta nu este un lucru nou. George H.W. Bush a facut exact acelasi lucru când l-a succedat pe foarte popularul Ronald Reagan. Fara niciun dubiu, schimbarile de clima vor avea o prioritate mai mare sub guvernarea unui presedinte McCain sau a unui presedinte Obama.

Guantánamo Bay va fi , foarte probabil, închisa. SUA vor adopta un rol mai activ în organizat iile internationale. Iar viitorul presedinte va face probabil eforturi mai mari de a negocia un acord de pace israeliano- palestinian. (…) David Frum a fost asistent special al presedintelui George W. Bush si autor al discursurilor prezidentiale.

Versiunea integrala a articolului poate fi citita in FP ROMÂNIA, Nr. 6.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite