Mizele de după alegeri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noul preşedinte, Viktor Iuşcenko, şi noul ministru de Externe, Kostiantin Hrişcenko, discută noua politică externă ucraineană
Noul preşedinte, Viktor Iuşcenko, şi noul ministru de Externe, Kostiantin Hrişcenko, discută noua politică externă ucraineană

Pentru decidenţii din SUA şi Europa miza nu ar putea fi mai ridicată. În ultimii zece ani, oficialii din Washington, Bruxelles şi Varşovia au investit un vast capital politic şi economic pentru a transforma Ucraina într-o democraţie independentă.

După 2005, Ucraina a abandonat o tendinţă ce favoriza mai puţine libertăţi şi guvernarea de mână forte. Dacă noul preşedinte nu este ferm dedicat conservării fragilei democraţii, atunci Statele Unite şi Europa ar putea eşua în a-şi mai recupera investiţiile.

O eventuală abandonare a orientării occidentale de către Ucraina va spori îngrijorările Poloniei faţă de ambiţiile Rusiei în imediata sa vecinătate, intensificând apelurile pentru demonstrarea credibilităţii garanţiilor de securitate colectivă oferite de NATO. Pe măsură ce entuziasmul pentru extinderea Alianţei către Est scade, membrii cei mai expuşi din Europa Centrală nu vor dori să se regăsească din nou, pe marginea unei falii geopolitice instabile.

Ce e de făcut?

SUA ar putea sprijini pregătirea elitelor oficiale ucrainiene în deprinderea şi învăţarea celor mai eficiente practici din administraţia locală de la colegii lor din Wichita şi  Minneapolis. Alte iniţiative care îşi propun să consolideze buna guvernare în Ucraina, precum Parteneriatului Estic al UE sau Comunitatea Democraţiilor din Varşovia, ar putea şi ele beneficia de susţinerea resurselor SUA.

Pe fondul incertitudinii legate de viitoarea orientare a Ucrainei, acum este momentul cel mai potrivit ca administraţia Obama să-şi mobilizeze capitalul de putere soft pentru a păstra câştigurile ultimilor 20 de ani din Ucraina.

Adaptare după "Central European Digest"

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite