Mistral – da, NATO – ba

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Exerciţii NATO în Georgia, unde Rusia îi susţine militar  pe separatiști
Exerciţii NATO în Georgia, unde Rusia îi susţine militar pe separatiști

Noua doctrină militară a Rusiei nu identifică NATO ca pe principala ameninţare, dar Moscova este deranjată de „extinderea fără sfârşit” a Alianţei – a reiterat recent, la Paris, preşedintele Medvedev.

Rusia a făcut din aderarea celor două foste republici sovietice Ucraina şi Georgia la NATO o „linie roşie" în relaţiile sale cu Occidentul. Noua doctrină militară rusească subliniază că una dintre „principalele ameninţări externe" vine de la extinderea spre est a Alianţei până spre graniţele Rusiei.

„Problema este extinderea fără de sfârşit a NATO, prin absorbirea ţărilor care erau odată parte din Uniunea Sovietică, sau care se învecinează cu noi. NATO este totuşi un bloc militar", a spus preşedintele Medvedev. Asta nu înseamnă că Rusia se întoarce la gândirea de tip Război Rece, atunci când NATO era cel mai mare duşman al Uniunii Sovietice, a adăugat el.

La 18 luni după scurtul război ruso-georgian, relaţiile Moscovei cu Alianţa rămân tensionate. Membrii NATO au arătat puţin entuziasm faţă de apelul lui Medvedev pentru crearea unui tratat european de securitate.

Afacerea Mistral

Aflat la Paris, Medvedev a confirmat interesul Moscovei de a cumpăra nave de război avansate de la Franţa. Iar Parisul s-a declarat pregătit să vândă o navă de război Moscovei, în ciuda îngrijorării Georgiei şi a statelor baltice.

Ministrul francez al Apărării, Herve Morin, a apărat afacerea Mistral, susţinând că Rusia nu trebuie privită de parcă ar fi Uniunea Sovietică. „Rusia s-a schimbat şi trebuie să schimbăm şi noi modul în care vedem Rusia", a spus Morin.

Preşedintele Sarkozy l-a trimis deja pe Pierre Lellouche, ministrul francez pentru afaceri europene, în Lituania, Letonia şi Estonia pentru a le linişti în legătură cu afacerea Mistral.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite