„Meciul” Europa-Rusia, comentat de la Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Forum. Experţii ruşi şi europeni prezenţi la cea de-a cincea ediţie a Forumului Economic Europa-Rusia, desfăşurată la Bucureşti, în perioada 25-27 mai, au căutat noi modalităţi de cooperare, dar au găsit mai mult diferende.

Sosiţi la Bucureşti la invitaţia Institutului pentru Studii Estice din Varşovia, peste 250 de lideri politici şi reprezentanţi oficiali, plus oameni de afaceri şi exponenţi ai sferei academice din 32 de state ale Europei, Americii de Nord şi Asiei au analizat critic situaţia actuală a raporturilor între Uniunea Europeană şi Rusia, arătând care sunt şansele pentru încheierea unui parteneriat evoluat între cele două părţi.

Sergei Markedonov de la Institutul de Analiză Politică şi Militară a argumentat importanţa recunoaşterii sferelor de influenţă şi a zonelor de “interese privilegiate” şi a indicat cea mai importantă regiune pentru Moscova.

De ce vede Rusia extinderea NATO spre est ca o ameninţare şi în ce context se va putea implica Moscova în asigurarea securităţii Europei, au fost întrebările la care a dat răspunsuri Igor Pavlovski, redactor-şef adjunct la Agenţia de Ştiri Regnum.

Pe planul cooperării energetice, Iaroslav Millunin, cercetător la Institutul Internaţional pentru Analiza Sistemelor Aplicate, a vorbit despre rădăcinile politice ale concurenţei dintre Nabucco şi South Stream şi a pledat pentru  mai multă transparenţă.
 
Valeri Fedorov, directorul general al Centrului de Cercetare a Opiniei Publice din Moscova, a arătat cât de pregătite sunt UE şi Rusia să ia locul Statelor Unite, iar profesorul Vitalij Alchinov de la Academia Diplomatică a Federaţiei Ruse a propus o modificare a arhitecturii securităţii europene şi mecanismul care ar putea sta la baza acesteia.

Argumentele experţilor ruşi expuse la Forumul Economic Europa-Rusia, vor putea fi citite în paginile FP România din „Adevărul” de luni, 1 iunie. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite