Lecţii de la piraţi - de Moise Naim

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Combinaţia de tehnologie modernă, anarhie medievală şi degradare a mediului creează riscuri pentru securitatea internaţională. Piraţii sunt încă un exemplu pentru incapacitatea armatelor bine echipate de a neutraliza mici bande de civili înarmaţi.

„Nu am timp să vorbesc acum. Suntem înconjuraţi de nave de război”, i-a spus piratul somalez jurnalistului Reuters care l-a sunat pe telefonul mobil.

Într-adevăr distrugătorul American USS Bainbridge, un monstru de 9.000 de tone, în valoare de 800 de milioane de dolari, se apropiase ameninţător de mica barcă de salvare în care piraţii îl ţineau ostatic pe căpitanul Richard Phillips. După ce au eşuat în tentativa de a prelua controlul asupra cargobotului Maersk Alabama, piraţii l-au răpit pe căpitanul navei.

Obiectivul era acelaşi: obţinerea unei sume pentru răscumpărare. De ce nu? Capturarea unei nave şi stoarcerea banilor pentru eliberarea echipajului este cea mai profitabilă afacere în Somalia. În 2008 piraţii somalezi au sechestrat  42 de vase şi au câştigat 150 de milioane de dolari cu titlu de răscumpărare. 18 nave şi 270 de membri ai echipajelor se află încă în mâinile piraţilor.

Stat eşuat dar conectat

Chiar dacă pirateria este străveche, ceea ce se întâmplă pe apele din apropierea coastelor Somaliei reflectă un fenomen foarte modern. Nicio ţară, oricât ar fi de puternică, nu poate face faţă pirateriei şi ameninţărilor similare pe cont propriu.
Statele eşuate sunt periculoase pentru toată lumea.

Problemele Somaliei nu  se limitează la teritoriul dintre graniţele acestei ţări. Somalezii care pot emigra, o fac. Al Qaida este prezentă acolo, iar alianţa reţelei cu islamiştii locali ai Al Shabab reprezintă o prioritate pentru serviciile de spionaj occidentale.

Piraţii sunt un alt exemplu pentru modul cum anarhia se extinde dincolo de graniţe. Surpriză: Somalia are cele mai bune servicii de telecomunicaţii din Africa. Mai multe companii private oferă servicii excelente de telefonie mobilă, la cele mai mici preţuri de pe continent. Există 724.000 de telefoane mobile şi poţi fi conectat la linia fixă de telefonie în numai trei zile. Oricât ar fi de eşuat, statul este foarte bine conectat.

Astăzi suntem cu toţii vecini. De la pescari la piraţi. Anarhia politică stimulează anarhia în gestionarea mediului înconjurător. În Somalia, absenţa unui guvern a permis exploatarea abuzivă a apelor sale de către flotele străine de pescuit, echipate cu năvoade moderne, ceea ce a însemnat pierderea mijloacelor de trai pentru pescarii somalezi.

Aceştia au reacţionat -în alianţă cu miliţiile locale - atacând vasele străine pescăreşti în apele internaţionale pentru a le izgoni. Au descoperit curând cât de uşor este să ia ostatici de pe vase, să-i ducă în Somalia şi să stoarcă o răscumpărare pentru ei. De acolo n-a mai fost decât un pas până la petroliere. Degradarea mediului înconjurător va fi sursa multor conflicte viitoare.

Multilateralismul, indispensabil

Piraţii se confruntă cu cele mai puternice marine ale planetei. Forţa aeriană şi maritimă europeană include opt fregate şi mii de oameni din diverse ţări. Generalul David Petraeus, şeful Comandamentului Central al SUA, a declarat că va trimite şi mai multe trupe împotriva piraţilor. La câteva ore după acest anunţ, piraţii au capturat un remorcher italian.

Lucrurile nu merg foarte bine pentru aceste nave de luptă, care înfruntă micile bărci de piraţi cu motor, înarmate cu Kalaşnikov-uri ruginite şi lansatoare de grenade învechite.

Piraţii somalezi au multe în comun cu talibanii şi cu rebelii din Irak : sunt încă un exemplu ilustrativ pentru dificultăţile cu care se confruntă superputerile în combaterea cu succes a micilor grupuri slab înarmate, dar puternic motivate de Dumnezeu sau de bani.

Termenul „multilateralism”  sună plictisitor şi birocratic. Dar nu putem face faţă niciuneia dintre ameninţările globale exemplificate de piraţi dacă diferitele ţări nu lucrează împreună eficient.

Fără multilateralism nu va exista nicio cale de a ajuta statele eşuate să-şi revină, de a combate abuzurile împotriva mediului sau pirateria şi terorismul. Multilateralismul este lent, împovărător şi frustrant. Dar este şi indispensabil.

Moisés Naím

image



- Moisés Naím este redactorul-şef al revistei americane "Foreign Policy" pe care a relansat-o în 2003, pentru a deveni una dintre cele mai citite şi premiate reviste de politică internaţională.

- A fost ministru al Industriilor şi Comerţului în Venezuela şi director executiv al Băncii Mondiale.

- Ultima sa carte, din 2006, este "Ilicit: How Smugglers, Traffickers and Copycats are Hijacking the Global Economy", tradusă deja în 18 limbi.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite