Jocurile financiare din umbra crizei - de Moise Naim

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comentariu. Inventivii şi escrocii nu au avut de pierdut de pe urma crizei economice. Din contră, au câştigat din nou. Bun venit în noul sistem financiar din umbră, o lume în care organismele de reglementare sunt nehotărâte iar bancherii sunt îndrăzneţi.

„Vechiul” sistem din umbră, cel dinainte de a se sparge baloanele, înflorea datorită lichidităţilor mari şi regulilor puţine. Cel nou va fi mai puţin lichid dar va avea succes mulţumită multelor reglementări noi şi incomplete care vor caracteriza lumea post-criză.

Vechiul sistem financiar din umbră includea o gamă ameţitoare de instituţii - bănci de investiţii, brokeri, fonduri mutuale de pe piaţa monetară, fonduri de hedging, vehicule de investiţii speciale şi multe alte companii ultra-specializate. Aceste companii nu erau reglementate strict şi aveau capacitatea de a mobiliza mari cantităţi de bani chiar dacă nu aveau ele însele capitalul necesar pentru a-şi susţine adecvat supradimensionatele operaţiuni de creditare şi de tranzacţionare.

Cea mai mare parte a lor nu era ilegală şi, cu siguranţă, nu toate produsele sistemului erau toxice sau frauduloase. Multe împrăştiau riscurile, scădeau costurile şi deschideau oportunităţi pentru consumatori din întreaga lume. Dar, aşa cum ştim acum, sistemul financiar din umbră era şi un Vest Sălbatic, unde mişunau comercianţii de produse financiare ultracomplicate şi greu de înţeles, speculanţii imprudenţi şi chiar escrocii, în căutare de oportunităţi de a se îmbogăţi pe seama pariurilor făcute cu banii altora. (...)

Tentaţiile financiare şi portiţele legislative

Noul sistem financiar din umbră va fi diferit, din două motive principale. Primul, sub vechiul regim erau bani din abundenţă şi proiectele de toate felurile - inclusiv unele proaste - erau uşor de finanţat. (...) Desigur, în anii următori lichidităţile vor fi mai puţine, dar nu suficient de puţine pentru a sugruma noul sistem financiar din umbră şi a-l face să nu mai existe.

Chiar şi în lumea post-criză, nu s-a schimbat regula de aur a finanţelor. Produsele şi afacerile care oferă un profit pe măsura riscului vor găsi capitalul de care au nevoie. Iar noul sistem din umbră va fi plin de oportunităţi atractive de investiţii. De fapt, multe vor apărea ca rezultat al celei de-a doua diferenţe dintre vechiul şi noul sistem: mai multe reglementări guvernamentale. 

Astăzi, finanţele sunt globale dar politicile rămân încă locale. Reglementările financiare nu rezultă dintr-un exerciţiu tehnocrat, ci sunt în primul rând rezultatul procesului politic. Şi pentru că acest rezultat politizat va diferi de la o ţară la alta, şi de la un continent la altul, noul sistem global de reglementare va fi plin de contradicţii, inconsecvenţe şi lipsuri. Acestea sunt portiţele prin care se vor îmbogăţi jucătorii noului sistem financiar din umbră.

Lecţiile neînvăţate ale crizelor

Aşa stau lucrurile de două decenii. Modelul este familiar: economia înfloritoare a unei ţări sau a unei regiuni se prăbuşeşte. Experţii, investitorii şi guvernele deopotrivă sunt luaţi prin surprindere. Sunt promise reforme majore. Dar apoi, aşa cum s-a întâmplat în criza mexicană din 1995 şi în crahul sud-coreean din 1997, economiile îşi revin mai repede decât era de aşteptat. Apetitul pentru schimbare se diminuează iar procesul de reformă este întrerupt. Inevitabil, sistemul de reglementare rezultat este sub aşteptări.

Suntem martorii repetării acestui ciclu pe măsură ce economia globală îşi revine mai repede decât s-ar fi aşteptat oricine. Cele mai bune creiere ale lumii, exact aceleaşi care au scăpat din vedere criza, sunt luate pe neaşteptate şi de îmbunătăţirea situaţiei economice. Pesimiştii încă îşi fac probleme că revenirea va fi de scurtă durată şi că o altă cădere e inevitabilă. Şi totuşi, în timp ce ei sunt îngrijoraţi, cele mai mari economii ale lumii cresc mai repede şi mai curând decât se aştepta oricine. Bursele de valori s-au înviorat şi ele mai repede decât prevestise oricine. (...)

Asta nu înseamnă că nu vor fi implementate niciun fel de schimbări majore. Desigur, sistemul financiar care rezultă din actuala criză va fi mai reglementat şi mai precaut decât cel de dinainte. Dar lumea post-criză va include totuşi un sistem financiar aflat în umbră, mare, divers şi prea puţin reglementat, unde vor fi făcute mari profituri. Până la criza următoare. Fragment din editorialul ediţiei FP România din noiembrie / decembrie.

Moisés Naím

image

- Redactor-şef al revistei americane „Foreign Policy“ pe care a relansat-o în 2003, pentru a deveni una dintre cele mai citite şi premiate reviste de politică internaţională.
- Fost ministru al Industriilor şi Comerţului în Venezuela şi director executiv al Băncii Mondiale.
- Ultima sa carte, din 2006, este „Ilicit: How Smugglers, Traffickers and Copycats are Hijacking the Global Economy“, tradusă deja în 18 limbi.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite