James M.Lindsay: "Sistemul american anti-rachetă va fi introdus abia în 2011 în Europa"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cunoscutul analist politic James M.Lindsay consideră că pericolul utilizării rachetelor cu rază lungă de acţiune de către Iran şi Corea de Nord este real dar nu iminent. În opinia sa

Cunoscutul analist politic James M.Lindsay consideră că pericolul utilizării rachetelor cu rază lungă de acţiune de către Iran şi Corea de Nord este real dar nu iminent. În opinia sa planurile SUA de a crea un scut anti-rachetă sunt premature, dar întemeiate.

Prezent pentru două conferinţe la Bucureşti, politologul american a subliniat că aceste sisteme de apărare nu sunt direcţionate împotriva Rusiei, care are oricum capacităţi sofisticate de a contracara asemenea dispozitive, ci pentru prevenirea unor atacuri venite din Coreea de Nord sau Iran. Plasarea de sisteme anti-rachetă în Polonia urmăreşte să contracareze o eventuală lovitură din Iran.

Totuşi, Lindsay recunoaşte că se încearcă folosirea tehnologiei pentru a rezolva o problemă politică. Totodată, cercetătorul american face diferenţa între cazul în care o ţară ameninţă o altă ţară cu rachete, iar aceasta din urmă poate să constituie sisteme pentru a se apăra, şi cazul în care încerci să împiedici un alt stat să-şi construiască rachete balistice sau să le folosească.

Interceptorii de la sol distrug focoasele nucleare dar depinde de geografie la ce distanţă pot lovi rachetele balistice.

SUA sunt îngrijorate în primul rând de planurile Teheranului de construire a unor rachete balistice cu rază lungă de acţiune, chiar dacă în prezent Iranul nu are decât rachete cu rază medie de acţiune. Lindsay susţine că adevărata problemă o reprezintă existenţa unei pieţe negre a tehnologiilor nucleare şi a elementelor necesare pentru construirea unui arsenal nuclear.

Deşi NATO nu a fost consultat pentru aceste decizii înainte, la summitul de la Bucureşti ţările membre au aprobat planul anti-rachetă al SUA în Europa si chiar extinderea lui, prin plasarea de rachete cu rază scurtă de acţiune în Europa de sud-Est şi sisteme pe apă în Marea Neagră.

Lindsay consideră că prin opoziţia sa faţă de sistemul de apărare anti-rachetă, fostul preşedinte rus Vladimir Putin încerca să îndepărteze SUA de Europa pentru că sistemul anti-radar american din Polonia şi celelalte care vor fi amplasate în alte ţări sunt uşor de distrus de către ruşi şi nu reprezintă o ameninţare reală pentru Moscova. Chiar dacă va rămâne un punct de divergenţă între Rusia şi SUA, scutul nu va duce la o ruptură între cele două state nici sub conducerea lui Medvedev ori Obama, în ciuda retoricii diplomatice.

Mai mult, cercetătorul american preconizează că un sistem anti-rachetă nu va fi introdus în Europa până în 2011, pentru că democraţii vor câştiga bătălia pentru Casa Albă. Senatorul de Illinois Barack Obama, ca şi contracandidata sa, nu este un susţinător al scutului antirachetă pentru că instalarea acestuia este prea costisitoare. De partea cealaltă, John McCain a promis ca vă scădea cheltuielile militare - şi aşa mult prea mari - din buget şi nu este nici el un partizan al scutului.

Apărarea anti-rachetă americană din Europa nu este însă o garanţie de securitate suficient de puternică pentru ţările europene. Sistemul de apărare ar acoperi doar o parte a Europei, nu şi Bulgaria şi România. În plus, dacă Georgia ar intra în NATO nu ar fi acoperită de scutul anti-rachetă sau de antiradarul din Polonia. De aici apare nevoia unui scut anti-rachetă care să acopere întreaga Europă. Dar şi întrebarea: este sistemul american menit să apere doar America cât mai departe de graniţele sale sau are ca scop şi apărarea Europei?

Profesorul Lindsay observă că Alaska si Hawai sunt locaţii potrivite pentru plasarea sistemelor anti-rachetă pentru că datorită numărului mai mic de locuitori, pericolul în cazul unor atacuri cu rachetă este mai redus.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite