Cine se opune incriminării imigranţilor ilegali din Italia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cine se opune incriminării imigranţilor ilegali din Italia
Cine se opune incriminării imigranţilor ilegali din Italia

Semnal FP. Călugări catolici îi găzduiesc pe mulţi dintre imigranţii ilegali şi încearcă să le ofere şi asistenţă profesională în ciuda înăspririi pedepselor prevăzute de autorităţile italiene. Alţi preoţi şi mai generoşi le eliberează chiar şi permise de rezidenţă în numele Domnului.

La adăpostul social - condus de biserica catolică - „Missione di Speranza e Carita” din Palermo, 500 de nou-veniţi aşteaptă să fie primiţi de Fratele Dario pentru ca să-i ajute să-şi găsească o slujbă. „Nu avem spaţiu decât pentru 300, dar nu refuzăm pe nimeni, chiar dacă sunt oameni care dorm în ogradă”, spune Părintele Dario, citat de WPR .

Majoritatea imigranţilor vin cu avionul, dar sunt şi mulţi care părăsesc coasta libiană în bărci de pescuit improvizate şi care plătesc sume mari pentru a tranzita pe ascuns Orientul Mijlociu şi Sahara.

Numărul mare al imigranţilor ilegali(clandestini) din Italia, estimat la 650.000, s-a explicat prin uşurinţa cu care puteau intra şi rămâne în ţară până acum; şi datorită legislaţiei laxe. Noua lege a imigraţiei adoptată de Parlamentul italian prevede însă amenzi de până la 10.000 de euro pentru imigranţii ilegali şi pedepse de până la trei ani pentru cei care-i găzduiesc sau le închiriază case. De asemenea actul legislativ instituie patrule de cetăţeni neînarmaţi care vor ajuta poliţia la combaterea criminalităţii pe străzi.

Măsurile dure propuse mai demult de Roberto Maroni, ministrul de Interne şi membru al Ligăi Nordului, formaţiunea extremistă şi xenofobă şi totodată aliată indispensabilă a partidului lui Berlusconi în coaliţia de guvernare, au fost luate şi ca urmare a îngrijorării opiniei publice faţă de creşterea infracţionalităţii, pe care, potrivit sondajelor, mulţi o leagă de imigraţie.

Imigranţii - un rău necesar  

Şi totuşi chiar şi oameni din tabăra lui Berlusconi recunosc că din punct de vedere demografic apariţia unui italian negru, asiatic sau musulman este inevitabilă. Cu o populaţie îmbătrânită – 25% dintre italieni vor avea peste 65 de ani la sfârşitul deceniului viitor - şi o rată scăzută de natalitate, Italia nu are o altă alternativă decât să apeleze tot la forţă de muncă străină.
„În casele noastre este de neconceput să găseşti o italiancă care să facă menajul, sau să îngrijească bătrânii. Avem o nevoie dramatică de imigranţi, dar trebuie să facem distincţia între legali şi calndestini”, susţine preşedintele Camerei Deputaţilor, Gianfranco Fini.

Acte în numele Domnului   

La Castel Volturno, în apropiere de Napoli, părintele Giorgio, misionar al ordinului „Sfântul Daniele Comboni”,  îi ajută pe imigranţii veniţi din Africa şi le eliberează permise de rezidenţă, semnate şi ştampilate în numele Domnului, în semn de prostest faţă de legea care a transformat imigraţia clandestină în delict, scrie Courrier International.

 „Noi nu denunţăm niciun străin fără acte. Este o lege contrară drepturilor omului şi învăţăturilor lui Hristos, pe care nu pot s-o respect. Să mă bage la puşcărie! Şi totuşi n-aş vrea să fiu încarcerat, provin dintr-o familie modestă care respectă ordinea şi se supune autorităţii”, explică părintele Giorgio.

Sute de parohii se opun la rândul lor noii „legi a durerii”  iar părintele Giorgio speră că „totul nu este decât o ipocizie a puterii, o demonstraţie de forţă, o simplă propagandă”, care va fi abandonată. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite