Iranul ameninţă şi cu fuziunea nucleară low-cost – agenda FP

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Teheranul a anunţat că va concura Occidentul şi prin dezvoltarea unui reactor de fuziune nucleară. Spre deosebire de proiectul de gen în care o mulţime de state au investit deja miliarde, Iranul a alocat în acest scop doar opt milioane de dolari.

Potrivit şefului institutului iranian de fuziune nucleară, citat de BBC, Iranul are unul dintre cele mai precoce programe de acest fel – cercetările au fost lansate în urmă cu 30 de ani, iar peste alţi 20 de ani ar urma să asigure o uzină comercial viabilă. Acvesta ar fi termenul echipei de 50 de savanţi iranieni, care pot cheltui circa 8 milioane de dolari pe an.

Şi în restul lumii se lucrează de decenii la transformarea fuziunii nucleare reuşite în mici experimente de laborator în capacităţi industriale de producere a unei energii electrice care ar fi mai ieftină şi mult mai verde. În acest scop, UE şi SUA, Rusia şi Japonia, China şi India plus Coreea de Sud au pus laolaltă 5 miliarde de euro pentru construirea reactorului Iter din Franţa – costul final se anunţă însă apropiat de 15 miliarde.

Este atunci anunţul iranian un nou motiv de mândrie naţională sau o nouă ameninţare militară? Fuziunea nucleară poate duce şi la bomba cu hidrogen.

Iranul tocmai încasează o nouă serie de sancţiuni internaţionale din cauza nerenunţării la programul de îmbogăţire a uraniului - despre care Teheranul spune că este destinat dezvoltării unei industrii energo-nucleare proprii, în timp ce mai tot restul lumii îl suspectează drept bază a unui program de înarmare nucleară. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite