Importanţa votului în PE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Campanie FP România. Rata de participare la alegerile europene va măsura cu la fel de multă acurateţe importanţa PE, ca şi cantitatea de legislaţie pe care acesta a adoptat-o. 

Doar 34% din cetăţenii europeni sunt siguri că vor vota la alegerile din 4-7 iunie pentru Parlamentul European, potrivit unui recent sondaj de opinie. Prin urmare, dacă în următoarele săptămâni nu există transformări dramatice printre europenii încă nesiguri în privinţa intenţiilor de vot, Europa este la un pas de cea mai scăzută rată de participare de la introducerea alegerilor directe pentru Parlamentul European cu 30 de ani în urmă.   

O scădere suplimentară a participării publice (de la un procent deja ruşinos de 45,7% în 2004) ar fi încă o demonstraţie a prăpastiei dintre Uniunea Europeană şi cetăţenii ei. De asemenea, ar expune eşecul membrilor Parlamentului de a convinge alegătorii de relevanţa instituţiei lor pentru viaţa de zi cu zi – o realitate care este acum mai adevărată ca niciodată.

Parlamentul contează

Parlamentul s-a deplasat către centrul decizional al UE, iar criza creditelor a arătat clar că ideologia contează. Criza economică a scos la iveală diviziuni profunde între partidele politice şi între ţări în privinţa reglementării pieţelor financiare. Parlamentarii Partidului Socialiştilor Europeni au cerut în repetate rânduri o reglementare şi o supraveghere mai strictă a pieţelor financiare. Ei au criticat din nou, şi din nou, atitudinea de tip: „Nu atingeţi!”

Parlamentul s-a transformat şi într-o componentă crucială a sistemului de legiferare al UE. Tratate succesive i-au sporit puterile şi i-au ridicat statutul, astfel încât acum este un co-legislator cu puteri depline, împreună cu guvernele naţionale.

În plus, influenţa sa a fost amplificată dincolo de prevederile tratatelorprin folosirea cu pricepere a puterilor sale de către europarlamentari, printr-o lipsă de leadership a Comisiei Europene şi prin dificultăţile pe care guvernele naţionale le-au întâmpinat în luarea deciziilor prin unanimitate  sau prin majoritate calificată. 

Aceşti factori i-au dat Parlamentului adesea rolul de „power-broker”, care propune înţelegeri pentru a ajuta guvernele naţionale să depăşească diviziunile sau care vine cu soluţii atunci când Comisia este paralizată de frica de a supăra statele membre.

Abuz de noua putere

Instituţiile UE încearcă din greu să-i convingă pe oameni să voteze. Din nefericire, europarlamentarii n-au reuşit să se facă plăcuţi electoratului. Acuzaţiile de imoralitate au adus mai multă „faimă” instituţiei decât orice succes legislativ.

În prezent, planurile liderilor PE de a folosi banii contribuabililor pentru a astupa o gaură în fondul privat de pensii provoacă o indignare justificată şi oferă un cadou taberei anti-UE.

Adaptare după „European Voice“

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite