Horoscop geopolitic pentru 2011

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce Uniunea Europeană luptă cu deficitele, Rusia se deschide către investiţiile occidentale şi privatizare. Va fi însă anul noilor pieţe emergente. Investitorii globali se îndreaptă tot mai mulţi şi tot mai repede către următoarea lume emergentă, "pieţele ignorate" din Africa, ca Egipt sau Rwanda, şi cele "de frontieră", din Asia de Sud.

Salvarea Irlandei n-a oprit contagiunea în zona euro iar presiunea pieţelor asupra Portugaliei, Spaniei, Italiei şi Belgiei creşte. Şi ţări din afara eurozonei, precum Ungaria sau România, vor avea probleme mari cu finanţele, apreciază preşedintele Eurasia Group, Ian Bremer, într-o serie de prognoze pentru ediţia online a FP.

Germania, care îşi asumă deja rolul de reformator în spaţiul euro, este puţin probabil să aloce noi sume de bani, în afara mecanismului european de stabilitate financiară, pentru a salva statele europene îndatorate. Totuşi, Berlinul îşi va pune decisiv amprenta pe zona euro prin creşterea influenţei asupra Băncii Centrale Europene, prevede The Economist.

Germania înregistrează cea mai rapidă creştere economică din Europa datorită cererii mari a produselor nemţeşti pe pieţele din Asia şi America Latină. Celelalte state din zona euro ar putea şi ele profita de boomul economic german dacă Berlinul îşi alimentează şi cererea internă. Există deja o tendinţă încurajatoare: companiile germane investesc mai mult şi există un deficit de forţă de muncă. Astfel că salariile ar putea să crească şi odată cu ele şi consumul intern. Celelalte ţări europene ar putea ataca atunci competitivitatea economiei germane, bazată pe ţinerea în frâu a salariilor. În prezent, statele din grupul PIGS suferă de o lipsă de competitivitate a exporturilor, care este rezultatul unor ani buni de creşteri salariale peste media din zona euro.

Stabilitate eurasiatică

Pentru Eurasia, anul se arată unul al continuităţii, bazat pe stabilitate politică şi pe o creştere economică moderată. Analiştii de la Eurasia Group avertizează însă că episoade precum disputa dintre Rusia şi Ucraina pentru tranzitul gazelor sau conflictul ruso-georgian s-ar putea repeta.
În Rusia, ca şi în Kazahstan, urmează alegeri prezidenţiale, în 2012, dar nu se aşteaptă schimbări de putere. Politica rusă va fi totuşi marcată de cele două evenimente electorale majore: alegerile pentru Duma de Stat din decembrie şi prezidenţialele programate pentru martie 2012.

Pe acest fundal politic stabil, PIB-ul Rusiei va creşte anul acesta cu 3-5 procente. Pentru reducerea deficitului bugetar, statul va apela la pieţele internaţionale de capital, va creşte impozitele şi va declanşa un program masiv de privatizare. Pe plan politic, relaţia cu Vestul va fi privilegiată, în speranţa atragerii investiţiilor occidentale.

În Ucraina, implementarea reformelor cerute de FMI ar putea să erodeze însă puternic popularitatea noului preşedinte, Viktor Ianukovici, şi s-ar putea ajunge chiar şi la ample proteste de stradă, estimează experţii de la Eurasia Group.

Noii tigri

Vedetele anului economic nu vor mai fi doar celebrele BRIC (Brazilia, Rusia, India, China), prognozează The Economist. Companiile occidentale se bat deja pentru a ajunge primele pe pieţe africane “ignorate”, precum Africa de Sud, Egipt, Algeria, Botswana, Libia, Mauritius, Maroc şi Tunisia. Împreună, aceste ţări ating PIB-ul mediu pe cap de locuitor al BRIC.

Pe lângă Africa, investitorii îşi vor concentra atenţia pe Turcia, una dintre cele mai dinamice economii din lume, şi pe Arabia Saudită, care a început liberalizarea mediului de afaceri. Din America Latină, Mexicul se distinge datorită companiilor de succes şi a creşterii puternice a clasei mijlocii.

În categoria “pieţelor de frontieră” se află ţări mai sărace şi cu un risc mai mare pentru investitori, precum Sri Lanka, Bangladesh şi Pakistan în Asia de Sud, sau Kenya, Nigeria şi Rwanda în Africa sub-sahariană, dar care au înregistrat progrese importante şi au un mare potenţial. Nigeria, una dintre ţările cu cele mai mari rezerve de petrol din lume, a devenit ceva mai stabilă pe plan politic. Iar Rwanda a fost declarată de Banca Mondială campioana reformelor în favoarea mediului de afaceri în 2010.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite