Germanii acuză un complot francez la Banca Centrală Europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banca Centrală Europeană a cumpărat masiv obligaţiuni de stat greceşti chiar şi după aprobarea pachetului de ajutor financiar de 110 miliarde de euro. Bancherii germani suspectează BCE că ajută băncile franceze să scape astfel de bonduri toxice în valoare de miliarde de euro.

Banca Centrală Europeană a preluat deja 25 de miliarde de euro din muntele de datorii al Greciei şi mai adaugă 2 miliarde de euro pe zi, în medie la aceştia, scrie Der Spiegel.

Prin cumpărarea bondurilor greceşti, Banca Centrală ţine preţurile acestora artificial la un nivel ridicat şi ajută băncile franceze să scape mai uşor de hârtiile greceşti în valoare de 80 de miliarde de euro pe care le deţin. „Banca Centrală Europeană creează o ofertă excesivă prin cumpărare la preţuri suprainflaţioniste”, spune Thorstein Polleit, economist-şef la Barclays Capital Deutschland.
Pe de altă parte, băncile germane nu pot face la fel pentru că s-au angajat faţă de ministrul de finanţe Wolfgang Schauble să păstreze bondurile greceşti până în mai 2013.

Preşedintele francez al BCE, Jean-Claude Trichet, nu numai că a fost unul dintre iniţiatorii pachetului de salvare a ţărilor din zona euro, dar a şi rupt un alt tabu european, regula potrivit căreia Banca Centrală nu trebuie să cumpere niciodată datoria statelor membre. Şi asta la puţin timp după ce şeful de stat francez Nicolas Sarkozy îi ceruse fără succes cancelarului german Angela Merkel să susţină această idee.

Axel Weber, preşedintele Bundesbank, a votat în consiliul BCE împotriva acestei măsuri, dar se vede pus în situaţia de a-şi schimba poziţia dacă vrea să fie ales în locul lui Trichet, al cărui mandat expiră anul viitor, în fruntea BCE.

Bani buni pentru o datorie rea

Şeful Deutsche Bank Josef Ackermann avertizează că cele 70 de miliarde de euro, care reprezintă capitalul Băncii Centrale şi sunt investite în băncile centrale naţionale, vor fi puternic afectate sau epuizate dacă cumpărarea de bonduri greceşti continuă. Ca urmare statele membre ar trebui să injecteze noi capitaluri în BCE, o misiune aproape imposibilă pentru ţări puternic îndatorate. Nici alternativa tipăririi de bancnote mai multe nu este o soluţie viabilă, pentru că ar creşte puternic inflaţia.


Pentru detalii şi subiecte adiacente, citiţi şi:

Times: Gulf widens between grouchy Merkel and gloating Sarkozy

Relations between the two countries have reached their lowest ebb in decades and the diminutive French leader and the matronly German can hardly disguise the irritation they feel for each other. Sarkozy has gloated about the wider eurozone rescue plan — including a fund for further bailouts if needed — being a “95% French” affair, further annoying Merkel. Nor is she impressed with Sarkozy’s calls for a “council of the eurozone” for regulating the EU’s economy.
 


 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite