Top 100 gânditori globali: Gates a transformat puterea militară a SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce predecesorul său, Donald Rumsfeld, a vorbit despre reducerea proiectelor scumpe ale armatei, Robert Gates chiar a avut rezultate: ofiţer de informaţii, ofiţer de carieră, a convins până acum capii militari şi Congresul să renunţe la 31 de programe, economisind aproximativ 330 de miliarde de dolari.

În acelaşi timp, Gates, republican de-o viaţă întreagă, a devenit un consilier apropiat al preşedintelui Barack Obama şi l-a făcut să se angajeze ­într-un proiect pe care îl defineşte cu o ambiţie care taie respiraţia: reimaginarea felului în care puterea americană va fi exercitată în secolul 21.

Cu SUA având un uimitor procent de 40% din cheltuielile militare ale întregii lumi, în timp ce se confruntă cu o nouă epocă a austerităţii, nu este doar o idee mare; este o necesitate urgentă.

Aplomb discret

Dar nu este singurul dosar al lui Gates. Puţini secretari ai apărării au avut ghinionul de a prezida simultan peste două războaie, dar Gates a abordat Irakul şi Afganistanul cu un aplomb discret, chiar în timp ce a văzut concediaţi succesiv nu unul, ci doi comandanţi în Afganistan.

Când Obama s-a hotărât, toamna trecută, să arunce zeci de mii de trupe americane suplimentare în războiul care nu mergea bine din Afganistan, Robert Gates s-a afirmat ca un centru gravitaţional, din toate punctele de vedere, în dezbaterea care a urmat. După ce văzuse deja cum a evoluat războiul din Vietnam, nu se grăbeşte să experimenteze încă unul. 

Extras din Top FP 100 Gânditori Globali, publicat în ediţia nr.20 a FP România, din 17 ianuarie la toate standurile de presă.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite