Gafa sinucigaşă a generalului - de Moise Naim

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comentariu - Generalul Stanley McChrystal nu şi-a pierdut doar jobul, ci şi-a ruinat cariera în urma criticilor aduse administraţiei Obama. Dincolo de senzaţionalism, această poveste reflectă divergenţele dintre conducătorii civili şi militari legate de continuarea misiunii din Afganistan

Potrivit editorialistului Michael Kinsley, gafă la Washington este atunci când un important politician american sau un înalt ofiţer face un comentariu on the record despre care toţi ştim că este adevărat, terminându-şi poate astfel cariera.

Cel mai recent exemplu al acestei greşeli universale este al generalului Stanley McChrystal, comandantul forţelor NATO în Afganistan. Într-un articol din Rolling Stone (da, Rolling Stone, revista cu o fotografie de copertă care o reprezintă pe Lady Gaga în bikini, purtând o armă automată) jurnalistul Michael Hastings, care l-a acompaniat pe general în misunile sale de luptă, şi la întâlnirile cu statul major, şi chiar într-o călătorie la Paris, îl citează pe larg pe McChrystal.

Nemulţumirea generalului

Ce crede despre comandantul suprem? Obama a părut „intimidat de generali" atunci când s-a întâlnit cu statul major după preluarea mandatului.

Vice-preşedintele Joe Biden? „Cine e acesta?", întreabă McChrystal râzând. Dar Richard Holbrooke, trimisul special pentru Afganistan and Pakistan, a cărui aroganţă şi uneltiri sunt legendare? „Şeful spune că este ca un animal rănit", explică unul dintre consilierii generalului.

McChrystal a spus că deşi Casa Albă vrea să-l concedieze pe Holbrooke nu îndrăzneşte pentru ca acesta să nu publice o carte care l-ar putea pune pe Obama într-o lumină proastă.

Generalul, a cărui echipă este descrisă ca „un grup foarte unit, care se vede ca o echipă adevărată... Stafful său este o colecţie de ucigaşi, spioni, genii, patrioţi şi maniaci...", este aproape brutal în francheţea sa în dialogul cu jurnalistul.

Acest interviu va intra în istorie. Nu atât pentru gafa pe care o reprezintă, ci ca un exemplu extrem de decizii care duc la sinuciderea profesională. Dincolo de senzaţionalism, povestea reflectă îngrijorarea publicului faţă de două probleme importante.

Întrebări fără răspuns

Prima este că americanilor le displace guvernul disfuncţional al lui Hamid Karzai şi impactul său asupra războiului. Şi sunt conştienţi că în ceea ce priveşte Afganistanul, comportamentul Washingtonului este la fel de disfuncţional. Diviziunile, certurile şi ostilităţile dintre şefii militari şi civilii din guvern sunt notorii, iar McChrystal este o victimă a acestor diviziuni. 

În al doilea rând, disputele de la Washington nu sunt doar rezultatul rivalităţilor. Există o mare confuzie în legătură cu misiunea din Afganistan: este contrainsurgenţă sau antiterorism? Pacificarea duşmanului cu bani sau cu gloanţe? Şi cine este duşmanul? Al Qaida sau talibanii? Cine sunt aliaţii? Karzai, Pakistanul? Şi mai presus de toate, cât timp, câte vieţi şi câţi bani sunt pregătite SUA şi aliaţii lor să investească în această expediţie? Poate că McChrystal va găsi puţină alinare ştiind că suicidul său profesional îl va forţa Obama să răspundă la aceste întrebări.

Moisés Naím a fost redactor-şef al revistei americane „Foreign Policy", pe care a relansat-o pentru a deveni una dintre cele mai citite şi premiate reviste de politică internaţională.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite