Fukuda menţine cu greu Japonia la fel de aproape de SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce Australia şi-a depăratat (puţin) politica asiatică de cea americană, Japonia îi calcă pe urme. Motivul? Tot o schimbare de guvern. Mai curând căderea lui Shinzo Abe decât venirea

După ce Australia şi-a depăratat (puţin) politica asiatică de cea americană, Japonia îi calcă pe urme. Motivul? Tot o schimbare de guvern. Mai curând căderea lui Shinzo Abe decât venirea la putere a premierului Yasuo Fukuda a dus o la o schimbare de tactică în politica externă japoneză.

Shinzo Abe era adeptul unei Japonii cu greutate pe scena internaţională, care urma să se afirme ca un actor puternic şi activ mai ales în spaţiul asiatic. Abe dorea ca Japonia să joace un rol mai important în securitatea regională şi internaţională, şi chiar să-şi folosească forţele armate ca pe un instrument de politică externă. Totodată, pleda pentru un parteneriat asiatic lărgit: Japonia - Australia - Coreea de Sud şi, eventual, India - racordate la tutela tacită a SUA. Scopul acestei aşa-numitei "axe a democraţiilor asiatice" ar fi limitarea ascensiunii Chinei în Asia. Deşi niciuna nu a afirmat acest scop, ba chiar l-au negat cu orice prilej, simpla excludere a Chinei (nedemocratice) exact asta indică.

SUA sunt interesate ca Japonia să-şi asume un rol mai larg de securitate în Asia de Nord-Est şi să le servească astfel ca un zid de apărare împotriva ameninţărilor militare reprezentate de Coreea de Nord şi China.

Noul prim-ministru nipon este însă mai puţin înclinat decât predecesorul său să elimine restricţiile militare constitiţionale şi de a permite Japoniei să-şi asume un rol mai important de securitate în Asia, aşa cum doreşte Washingtonul, spune Bruce Klingner, cercetător în cadrul Fundaţiei Heritage, citat de Yomiuri Online .

Totuşi, Bruce Klingner consideră că nu va avea loc o transformare radicală în politica externă japoneză, chiar dacă linia adoptată de Fukuda nu va fi atât de centrată pe SUA, ca cea a predecesorului său. Relaţia bilaterală SUA-Japonia rămâne neschimbată - spun specialiştii -, pentru că Fukuda a jurat să reînnoiască legea privind măsurile speciale împotriva terorismului, care permite petrolierelor japoneze să realimenteze forţele navale ale Coaliţiei în Oceanul Indian, care susţin operaţiunile din Afghanistan.

Opoziţia niponă respinge măsurile anti-terorism

În noua configuraţie a puterii de la Tokyo, Fukuda este considerat un adept al construirii consensului. Îşi menţine totuşi hotărârea de a promulga legea privind măsurile anti-teroriste chiar şi în ciuda împotrivirii vehemente a opoziţiei. În conformitate cu această lege, Japonia poate participa la eforturi anti-teroriste internaţionale, inclusiv de tipul campaniei SUA-NATO din Afganistan. Parlamentarii opoziţiei sunt majoritari în Camera superioară a Parlamentului, ceea ce riscă să blocheze adoptarea legii şi să pericliteze astfel alianţa de securitate dintre Japonia şi SUA.

În prezent, vasele japoneze, care au susţinut navele de război ale Coaliţiei conduse de SUA în Oceanul Indian, s-au întors acasă la sfârşit de octombrie, când a expirat mandatul pentru misiunea lor - aminteşte BBC.

Fukuda nu vrea să plece în vizita pe care o va face în Europa şi la summitul G8 de la Hokkaido, până nu rezolvă această problemă. Tokyo nu-şi poate permite slăbirea sprijinului american şi protecţia asigurată de aceştia după al doilea război mondial în cazul unui eventual atac, comentează BBC . Dar parteneriatul de securitate cu SUA îi costă pe politcienii japonezi tot mai mult, mai mult decât sunt obişnuiţi să accepte.

Japonezii au alte priorităţi

Pe de altă parte, mai puţin de jumătate dintre japonezii de rând consideră că adoptarea acestei legi ar fi o prioritate. Conform unor sondaje de opinie, pe oameni îi îngrijorează mai mult haosul din sistemul de pensii sau scandalul de corupţie de la Ministerul Apărării.

Dacă vreţi să aflaţi mai multe despre acest subiect, consultaţi şi :

The Japan Times: Fukuda holds first foreign-policy study panel

AOL News: Fukuda wants to promote environmental cooperation with China

International Herald Tribune: Japan bolsters missile shield around Tokyo

AOL News: Japan, Singapore to sign new cooperation framework

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite