"Frăţia Musulmană este un Un AKP timpuriu"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noul brand al Fraţilor Musulmani este un amestec de modernism tehnocratic şi valori conservatoare
Noul brand al Fraţilor Musulmani este un amestec de modernism tehnocratic şi valori conservatoare

Recent Justiţia egipteană a ordonat confiscarea tirajului cotidianului Al-Dostour, foarte critic la adresa preşedintelui Morsi. De asemenea şi unui post de televiziune i-a fost retrasă licenţa din cauza unor relatări foarte critice la adresa Frăţiei Musulmane. Ca şi partidul aflat la guvernare în Turcia, Frăţia egipteană este orientată către clasa mijlocie şi antreprenoriat. Conducerea Frăției este formată din medici, inginer

Articol din ediția nr. 29 a FP România (iulie/august 2012), din 20 iulie la toate standurile de presă.

Vezi şi: Expert american: "Fraţii Musulmani nu se moderează"

Exercitarea puterii. Frăţia Musulmană, în ciuda unor decenii de bătut la uşă, nu a exercitat niciodată anterior o putere sau o influenţă adevărată. Chiar şi marile lor victorii parlamentare din 2005 le-au dat doar dreptul de a acţiona ca un bloc de opoziţie zgomotos. Autoritatea reală este nouă pentru ei, şi vor trebui să înveţe repede. Cel mai mare defect al ei de până acum n-a fost fanatismul, ci acţiunile prea lacome şi prea oportuniste, cât şi subminarea forţelor politice non-islamiste de care au nevoie ca aliaţi. Imediat după revoluție, islamiștii s-au aliat cu Consiliul Suprem al Forțelor Armate pentru a obține cât mai repede alegeri parlamentare, chiar înainte de elaborarea noii constituții. Majoritatea forțelor revoluționare s-au opus, dar Frăția știa că este singura formațiune pregătită de alegeri parlamentare. A obținut o majoritate  mare în Parlament, dar acum suferă, în mod ironic, de pe urma acestei strategii. Lipsa unei Constituții care să spună exact câtă putere are a dus la lupta actuală a președintelui Morsi cu generalii. În plus, Frăția și-a încălcat și alte promisiuni: au promis că vor candida doar pentru 30% dintre locurile parlamentare și au făcut-o pentru peste 50%, au promis că nu vor avea candidat în cursa prezidențială iar apoi au înscris doi candidați.

Consecinţe regionale. Cu siguranţă, victoria Fraţilor Musulmani în Egipt va încuraja ascensiunea altor mişcări islamiste – dar este acesta un lucru atât de rău? Le va încuraja să-şi exercite puterea la urne, definiţia prin esenţă a democraţiei. Iar multiplele victorii islamiste din regiune vor duce cu siguranţă la discuţii despre înfiinţarea unei reţele islamiste unificate. Dar aceste construcţii tind aproape întotdeauna să fie subminate de rivalităţi locale şi dispute personale. Amintiţi-vă că Nasser a încercat să formeze o reţea pan-arabă amplă şi unită, care nu s-a coagulat niciodată cu adevărat. Iar curentul islamist actual nu are niciun lider care să fie cel puţin pe jumătate atât de carismatic sau de popular ca Nasser.

Relația cu Israelul
. Frații nu vor modifica nimic din ce s-a pecetluit la Camp David. Probabil vor face lobby pentru deschiderea cu adevărat a trecătorii Rafah dintre Egipt şi Gaza - sau o vor decide unilateral. Dar esenţa Acordurilor de la  Camp David va rămâne. Relaţiile cu Iranul se vor relua la nivel de reprezentare diplomatică. Dar nu vor merge mai departe. Țări precum Arabia Saudită sau Qatar vor juca un rol în viitoarea politică externă a Egiptului, iar ambele țări sunt foarte interesate să limiteze sfera de influență a Iranului.

Ashraf Khalil este jurnalist egiptean, autor al volumului Liberation Square. Inside the Egyptian revolution and the rebirth of nations.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite