Fotbalul bunei speranțe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Campionatul Mondial de Fotbal reprezintă un moment de cotitură pentru Africa de Sud. Cel puţin pe termen scurt, această ţară aflată mereu pe marginea prăpastiei ar putea deveni cea mai fericită din lume.

Paradoxul Africii de Sud, născut din îmbinarea sa unică duală între tradiția Africii negre și civilizația colonială a Europei, este din nou, după mult timp, în prim-planul atenției mondiale.

Africa de Sud va deveni, statistic, țara cu cel mai mare grad fericire, conform unui studiu apărut în Journal of Economic Pshychology. Acesta, luând ca puncte de reper marile evenimente sportive ale planetei, a ajuns la concluzia că cele mai mari cote de fericire se înregistrează în timpul Campionatului Mondial de Fotbal. Atât prin prisma beneficiilor economice dar și a vizibilității uriașe determinate de acest eveniment, cetățenii și  oamenii politici din Africa de Sud au toate motivele să se bucure.

Un moment crucial

Tonul l-a dat președintele Jacob Zuma, care a descris anul curent ca fiind cel mai important pentru țară din 1994 încoace. Comparația poate părea surprinzătoare, având în vedere faptul că 1994 este pivotal pentru trecutul și viitorul Africii de Sud – momentul primelor alegeri democratice, ce au consacrat primul guvern sud-african cu o componență în care miniștrii de culoare erau majoritari. Comparația este esențială pentru a înțelege speranțele și așteptările pe care actuala Cupă Mondială le generează.

Pe lângă maximizarea oportunităților ce le-au fost oferite, prin organizare, autoritățile de la Cape Town trebuie să satisfacă exigențele unor lobby-ști entuziaști (printre care și președintele FIFA, Sepp Blatter) care au susținut Africa de Sud în competiția de găzduire a evenimentului. 

Dincolo de temerile legate de securitatea participanților, într-o țară unde în care sunt aproape 100 de asasinate şi tentative de asasinat în fiecare zi , organizatorii au investit sume importante în adaptarea infrastructurii rutiere și feroviare pentru a satisface cerințele celor 350.000 de suporteri așteptați. Cele  zece stadioane ce vor găzdui competiția sportivă sunt noi sau au fost renovate complet, investiția ridicându-se la 1,5 miliarde de euro.

O lume paradoxală

Tot cu ocazia Campionatului Mondial, Africa de Sud a inaugurat prima sa linie ferată de mare viteză, care va transporta vizitatorii de la aeroport până în Johannesburg. Totuși, infrastructura renovată, restaurantele scumpe și hotelurile luxoase sunt doar parte din fața luminoasă a Africii de Sud. Aceea țară unde clivajele sociale ating extreme, unde populația albă, deși egală în fața legii cu cea de culoare, beneficiază de spitale și școli la nivel occidental, trâind separat în cartiere civilizate.

Cealaltă față a Africii de Sud este aceea în care 43% din populație trăiește, la limita subzistenței, cu venituri de sub doi dolari pe zi, unde șomajul galopant și lipsa oportunităților reale condamnă la sărăcie o bună parte a societății. Paradoxul african, unde bogăția subsolului (90% din rezervele cunoscute de platină, 40% din rezervele de aur) contrastează violent cu sărăcia și criminalitatea (printre cele mai mari din lume), se menține chiar dacă Africa de Sud nu este Zimbabwe sau Nigeria.

În aceeași logică, a extremelor, într-o țară obsedată de rasă și culoare, a fost adoptată în 1996, una dintre cele mai avantgardiste Constituții din lume. Discriminarea de orice fel este interzisă iar cetățenii sunt protejați împotriva oricăror discriminări rasiale. Freedom House a catalogat în statisticile sale Africa de Sud ca fiind o țară liberă, primind calificativul 2 într-un clasament, în care 1 este o societate în totalitate liberă.

Dincolo de disparitățile sale sociale, Cupa Mondială este o șansă pentru Africa de Sud. Este șansa fericirii pentru o societate aflată deseori la limita dezagregării, un imbold pentru a continua pe calea dezvoltării și prosperității, evitând catastrofa altor state africane.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite