Finlanda – superputerea educaţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un studiu de trei ani al Programme of International Student Assesment , bazat pe teste aplicate elevilor din 57 de ţări, stabileşte că sistemul educaţional din Finlanda este cel mai performant

Un studiu de trei ani al Programme of International Student Assesment , bazat pe teste aplicate elevilor din 57 de ţări, stabileşte că sistemul educaţional din Finlanda este cel mai performant la nivel global.

BBC constată că statele europene nordice sunt depăşite, an după an, de rivalele asiatice - Taiwan, Hong Kong, Noua Zeelandă sau Japonia. Coreea de Sud este cea mai grăbită: dacă în 1960 era comparabilă cu Afganistanul, investiţiile susţinute în educaţie i-au adus succesul economic şi avantajele "economiei cunoaşterii".

Studiul cerut de OECD arată progrese în Polonia (la citit), Grecia şi Mexic (la matemaitică). Marea Britanie s-a prăbuşit din Top 10, alăturându-se altor puteri europene, ca Franţa sau Germania - în pofida creşterii cheltuielilor pentru educaţie!

Cercetarea internaţională Pisa/ OECD a făcut vâlvă în statele unde a fost citit public. Estonia, cu un loc 5 la cunoştinţe ştiinţifice s-a declarat satisfăcută. Austria se constată satisfăcută de o mediocritate. Ministrul britanic al Educaţiei dă vina pe Playstation pentru scăderea nivelului bazic de alfabetizare. În Germania se speră la punerea în discuţie a sistemului şcolar tripartit. România e mult below the average.

Concluzia politologilor Kerstin Martens şi Stephan Leibfried , pentru Die Zeit, este că "epoca politicilor educaţionale naţionale este revolută". Conmparaţiile internaţionale îndeamnă la o internaţionalizarea a politicilor, care este nu doar ineluctabilă, dar şi o şansă.

Abisurile necunoaşterii

Aşadar, în locul altor experimente orice stat ar putea adopta direct "modelul finlandez". Depinde performanţa de climă, de religia predominantă?

Raportul Education for All Global Monitoring 2008 arată că numărul copiilor fără acces la educaţia s-a diminuat cu un sfert - dar tot mai rămân circa 72 de milioane, majoritatea în Africa sub-sahariană şi Asia de Sud.

Potrivit BBC , creşterea accesului s-a datorat ajutoarelor şi ridicării taxelor, ca şi investiţiilor de stat şi a obligativităţii. Pentru atingerea ţintei de educaţie pentru toţi copiii în 2015, mai e nevoie de 18 milioane de dascăli şi 11 miliarde de dolari - n-ar fi mult, de vreme ce doar averea lui Carlos Slim creşte cu un miliard pe lună…

Unesco mai arată şi că 774 milioane de adulţi sunt complet analfabeţi. Trei sferturi dintre ei trăiesc în opt ţări: Bangladesh, Brazil, China, Egipt, India, Indonezia, Nigeria şi Pakistan.

După criteriile educaţiei primare universale, alfabetizării adulţilor, calităţii educaţiei şi parităţii de gen, primele zece state ale lumii sunt: Marea Britanie, Slovenia, Suedia, Coreea de Sud, Italia, Kazahstan, Islanda, Franţa şi Danemarca.

Cel mai rău stau: Pakistan, Eritreea, Mozambic, Etiopia, Benin, Guinea, Mali, Burkina Faso, Niger şi Ciad.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite