Fascismul e mort dar nu îngropat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Naţionalismul, xenofobia şi rasismul nu sunt expirate. Instabilitatea la nivel mondial favorizează regruparea forţelor anti-sistem şi apariţia de noi forme de

Naţionalismul, xenofobia şi rasismul nu sunt expirate. Instabilitatea la nivel mondial favorizează regruparea forţelor anti-sistem şi apariţia de noi forme de intoleranţă, înrădăcinate în sărăcie, şomaj şi alte frustrări sociale. Sunt citate fenomene din Rusia, Serbia, Venezuela sau Germania.

Deşi istoria nu se va repeta cu aceleaşi orori ca în vremea Germaniei hitleriste, instabilitatea lumii actuale arată că problemele sunt departe de a fi rezolvate - scrie istoricul Ian Kershaw, citat de International Herald Tribune.

Autorul volumului "Hitler, the Germans and the Final Solution", care va fi publicat în mai anul acesta, spune că Hitler a venit la putere folosindu-se de procedurile democratice şi a reuşit să câştige încrederea unei populaţii germane măcinate de privaţiuni, frustrare şi resentimente în urma pierderii războiului şi a declinului economic.

Evreii au fost folosiţi ca ţapi ispăşitori atât de către bolşevici, cât şi de nazişti pentru a distrage atenţia de la problemele economice şi politice interne şi a da vina pe duşmanul din exterior.

Noile forme ale intoleranţei

În Europa de astăzi odată cu creşterea numărului de imigranţi, au reapărut mişcări neo-fasciste în mai multe ţări. Naţionalismul sârb al lui Slobodan Milosevic a dus la purificare etnică şi la război.

Pe de altă parte, arma populismului este principalul mijloc pentru unii lideri de a folosi structurile democratice pentru a crea regimuri autoritare. Vladimir Putin şi Hugo Chavez sunt doar două exemple de încercare de perpetuare la putere folosind instrumente democratice.

Totuşi, în lipsa unor stări de criză majoră, ca izbucnirea unor războaie de mare anvergură sau a unei prăbuşiri economice, mişcările anti-sistem rămân marginale pe scena politică, constată The Australian .

Turcii germani, vizaţi de neo-nazişti

Dar Kershaw atrage atenţia că nemulţumirea faţă de disfuncţionalităţile democraţiei a făcut posibilă preluarea puterii de către Hitler. Pericolul n-a trecut, iar evenimente recente, precum cele din Germania sunt un semnal de alarmă în acest sens.

Un incendiu izbucnit, pe 3 februarie, într-un bloc din oraşul portuar Ludwigshafen, în care locuiau cetăţeni germani de etnie turcă, a omorât patru persoane şi cinci copii şi a rănit alte 60 de persoane, relatează Turkish Press.com. Potrivit primelor date oficiale, incendiul ar putea fi provocat de neo-nazişti, chiar dacă nu sunt dovezi clare în acest sens până în acest moment.

Tensiunile dintre comunitatea turcă din Germania, de aproximativ 2,5 milioane de oameni, şi populaţia majoritară germană au explodat din cauza acestui incident. Aflat în Germania, premierul turc Recep Tayyip Erdogan s-a deplasat la Ludwigshafen, de unde a îndemnat presa turcă la prudenţă şi moderaţie, cerându-i să nu alimenteze disputele între comunităţi prin cuvinte grele. Erdogan şi-a exprimat speranţa că nu este vorba despre xenofobie şi a cerut să se facă lumină în acest caz.

Pentru alte detalii despre aceste subiecte, consultaţi şi:

Times Online: Neo-Nazis suspected of deadly arson as Turkey sends its own detectives

Turkey heaped pressure on German authorities yesterday to speed up an investigation into a fire that killed nine people, amid suspicions that it may have been started by neo-Nazis.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite