Invocarea revoluţiilor-twitter subminează libertatea Internetului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Susţinerea Washingtonului pentru democraţia online este cel mai rău lucru care i se putea întâmpla vreodată Internetului.

Extras din ediţia nr.20 a FP România (ianuarie/februarie), din 17 ianuarie la toate standurile de presă.

(...) Protestele antiguvernamentale din 2009 în Iran, Moldova şi regiunea Xinjiang din China - încurajate toate, în diferite grade, de tehnologiile de comunicare - au susţinut ideea că Internetul este, aşa cum a spus Clinton, „un instrument vital pentru avansarea democraţiei”.

(...) Internet Freedom Agenda a avut un efect de bumerang similar. Starea libertăţii web-ului în ţări precum China, Iran şi Rusia era departe de a fi perfectă înainte de iniţiativa lui Clinton, dar cel puţin era o problemă independentă de relaţiile tensionate cu Statele Unite. Google, Facebook şi Twitter erau prea puţin apărători ai libertăţii de expresie, dar ei erau totuşi emisari, oricât de accidental, ai unei viziuni mai deschise şi mai democratice asupra Internetului.

(...) Astăzi, guvernele străine urmăresc ce se scrie pe peretele virtual. Atât state democratice cât şi autoritare caută acum să-şi apere „suveranitatea informaţională" de companiile americane, mai ales de cele percepute a fi în relaţii strânse cu guvernul SUA. Motoarele de căutare pe Internet, reţelele sociale şi chiar e-mailurile sunt considerate tot mai adesea industrii strategice care trebuie protejate de controlul străin. (…)

Evgheni Morozov este editor colaborator la Foreign Policy şi autor al cărţii The Net Delusion: The Dark Side of Internet Freedom, după care este adaptat acest eseu.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite