Meciul secolului: Nabucco contra South Stream – un dosar FP Romania

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Meciul secolului: Nabucco contra South Stream – un dosar FP Romania
Meciul secolului: Nabucco contra South Stream – un dosar FP Romania

Dosar FP Romania nr. 13. La Forumul Economic şi Energetic al Mării Negre, desfăşurat săptămâna trecută la Bucureşti, s-au reluat, la nivel de înalţi experţi, “pariurile” în cursa dintre gazoductele Nabucco şi South Stream. Ediţia curentă a FP România a publicat propria evaluare a punctele tari şi slabe ale ambelor proiecte energetice.

Participanţii la Forumul organizat de americanii de la Atlantic Council, de la care partea rusă a fost însă ca şi absentă, au apreciat că ambele proiecte de alimentare a Europei cu gaze din zona caspică şi arabă sunt utile, dar că South Stream are cele mai mari probleme, tehnice şi de finanţare. Tot la Forum s-a sugerat că România poate beneficia de pe urma poziţiei sale pe cele două trasee.

Cum? Cu Nabucco sau cu South Stream? Sau cu ambele, ca Turcia şi Bulgaria? Dosarul „Nabucco vs South Stream” din ediţia nr. 13 (septembrie/ octombrie) a revistei FP România dă o răspunsuri pertinente.

Dosarul include articolele:

Nabucco e un proiect viabil, spre deosebire de South Stream– interviu cu Alexandros Petersen, director asociat al Eurasia Energy Center din cadrul Atlantic Council of United States.

„America încearcă doar să prevină strângerea cooperării energetice a Europei cu Rusia”. De academician Nodari A. Simonia, şeful Centrului pentru Cercetări asupra Energiei din cadrul Institutului pentru Economie Mondială şi Relaţii Internaţionale de pe lângă Academia de Ştiinţe a Rusiei.

Planurile B ale Rusiei. De Pavel Baev, profesor cercetător la International Peace Research Institute din Oslo, fost şef al secţiei de studii politice şi militare a Institutului Europei din cadrul Academiei de Ştiinţe a URSS.
 
Punctele tari şi slabe ale celor două proiectelor în competiţie - vezi documentele ataşate la „Resurse”.

Securitatea energetică în acţiune. De Liviu Mureşan, director executiv al Fundaţiei Eurisc.

Investiţii în... trecut. De gen. (r ) dr. Mihail Orzeaţă

Plus, exclusiv online:

Proiectul Nabucco şi concurenţii săi – o istorie românească. „Nu este în interesul strategic al dezvoltării proiectului Nabucco să se definească în manieră concurenţială cu proiectele ruseşti, chiar dacă există o divergenţă la nivelul viziunilor de politică energetică între Gazprom şi consorţiul Nabucco” – adaugă conf. dr Radu Dudău, de la Institutul Diplomatic Român.

Nabucco prin România, o evaluare economică - vezi Resurse. „Nabucco reprezintă o oportunitate pentru firmele româneşti de a oferi expertiză prin participarea la compania mixtă care va fi creată la tradingul de gaz sau la proiecte adiacente de explorare şi exploatare de gaze.” – punctează suplimentar Mariana Papatulică, de la Institutul de Economie Mondială al Academiei Române. Vezi

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite