Elitele nu se întorc de unde au plecat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Polonia a inversat două tendinţe care păreau ireversibile
Polonia a inversat două tendinţe care păreau ireversibile

Câţi dintre românii care au revenit acasă de Paşte ar şi rămâne să lucreze mai departe în ţară? Ediţia curentă a FP România analizează plecarea şi revenirea creierelor româneşti. Cei care se întorc acum în ţară nu sunt neapărat o forţă modernizatoare. Iar ceilalţi nu se întorc în orice condiţii. 

Criza din Vest, care a dus la pierderea atâtor locuri de muncă, poate provoca un reflux al migraţiei economice. „Căpşunarii" rămaşi pe drumuri aduc ameninţarea şomajului în creştere şi un nou tip de infracţionalitate - spargeri de bănci sau jafuri armate, spun alarmiştii. Din contră, ne vine o forţă de muncă învăţată cu disciplina occidentală, instruită şi cu experienţa civilizaţiei, îi contrazic optimiştii.

Ambele viziuni conţin o parte de adevăr, şi ambele simplifică excesiv fenomenul. Să nu uităm că o masă de indivizi care se (re)integrează într-o societate anume ia în mare măsură forma locului unde se află, oricât de diferiţi ar fi în prima fază. Prin urmare, românii întorşi în ţară nu vor fi mai recalcitranţi faţă de lege decât le permite mediul, nici la fel de harnici şi disciplinaţi ca în Vest dacă se pot „descurca" şi obţine aceleaşi rezultate cu efort mai mic.

Cine revine la cine

Singurii de la care am putea aştepta primul impuls modernizator sunt tocmai aceia care nu se integrează aici, inadaptaţii cu vocaţia de a provoca schimbare în jurul lor. Cei care au plecat tocmai pentru că nu au reuşit să-şi croiască un loc în prezentul românesc - tinerii excepţionali, bursierii internaţionali, olimpicii la ştiinţe, studenţii vânaţi de Harvard, IT-iştii din Silicon Valley sau profesioniştii de succes din Canada sau Germania şamd. Aceştia nu se întorc însă.

În primul rând pentru că nu se află în situaţia de a-şi pierde slujba. Iar în al doilea rând pentru că ei au nevoie de mai mult decât de un loc de muncă: ei au pretenţia de a-şi creşte copiii într-o societate mai civilizată, care le oferă şanse mai mari, mai puţin violentă, un loc mai puţin poluat, cu servicii mai bune şi educaţie de bună calitate.

Statele de origine a valurilor de migraţie recente au înţeles că nu prea au mijloace de a-şi convinge elitele să revină în ţara pe care au
părăsit-o pentru o soartă mai bună, deşi acestea ar putea să fie într-adevăr forţa motrice a progresului de-acasă. Şi atunci recuperează ce şi cum pot - chiar şi fără să îi mai readucă în ţară.

Reinstalarea instalatorului

Polonia încearcă să creeze condiţii celebrului instalator să revină într-o ţară care, în prezent, suferă mult mai puţin impactul crizei economice decât statele de emigraţie din Vest. Una dintre categoriile vizate sunt polonezii de peste hotare care au joburi inferioare pregătirii şi aspiraţiilor lor, şi care de aceea doresc să se întoarcă acasă. Aceştia au deprins deja disciplina occidentală şi deprinderile antreprenoriale, iar autorităţile poloneze au înţeles că nu şi le vor păstra dacă nu li se creează cadrul necesar.

Guvernul de la Varşovia se adresează celor interesaţi de revenirea în ţară printr-un portal de internet, completat de servicii offline. Informaţiile sunt complete, şi nu privesc doar oferte de muncă, ci şi aspecte legate de reintegrarea socială: de pildă, actele necesare obţinerii unui certificat de naştere pentru un copil născut în afara ţării sau pentru înscrierea acestuia la şcoală, recunoaşterea căsătoriilor cu un partener de altă naţionalitate sau a actelor de studii, impozite şi taxe, deductibilităţi. Portalul oferă acestor cetăţeni polonezi acelaşi tip de comunicare cu autoritatea cu care s-au obişnuit în ţările unde se află azi: direct, simplu, civilizat, în sprijinul interesului său.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite