Almut Möller, expertă germană: „Germania este un elefant, care se mişcă greu, dar când se mişcă lasă urme“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Campioană a europenismului în era Kohl, Germania lui Merkel duce în prezent o politică pragmatică a intereselor naţionale
Campioană a europenismului în era Kohl, Germania lui Merkel duce în prezent o politică pragmatică a intereselor naţionale

Interviu FP La 20 de ani de la reunificare, Germania nu mai este campioana europenismului din era Kohl, deşi aşteptările faţă de leadershipul nemţesc au rămas mari. Almut Möller, expertă germană în probleme europene, explică pentru FP România noua politică europeană a Berlinului, mult mai centrată pe interesele naţionale.

Guvernarea Merkel pare să meargă acum pe cont propriu în Europa. Pachetul de ajutor pentru Atena a venit după o dură ciocnire între Bruxelles şi Berlin. Se mai suprapun interesele germane celor europene?

Germania este cea mai mare putere economică din UE şi are astfel o responsabilitate deosebită în zona euro. Guvernarea actuală a făcut greşeli încă de la început pentru că nu şi-a stabilit o direcţie clară, acum este criticată pentru că are în sfârşit o direcţie. Politica europeană a Germaniei este foarte solicitată în perioada aceasta. În perioada dinainte de criză n-au existat iniţiative politice, şi nu mă refer la unele acţiuni vizionare legate de dezvoltarea Uniunii, ci foarte pragmatic la o agendă a noii puteri CDU-FDP care să arate ce fel de politică europeană vrem să facem. Cred că Merkel nu a explicat bine paşii pe care i-a făcut de la începutul crizei euro şi a deranjat că nu i-a consultat pe partenerii europeni. Germania este un elefant, care se mişcă greu, iar când se mişcă lasă urme. Şi are răspunderea de a explica. Dacă nu explicăm în ce direcţie ne mişcăm, atunci creăm nesiguranţă în rândul partenerilor. Toţi se uită la Germania, aşteptările sunt foarte mari şi este greu să impui o poziţie peste noapte fără să discuţi şi fără să te pui de acord înainte cu reprezentanţii celorlalte state. În Germania se discută mai mult din perspectivă internă despre chestiunile europene. Probleme precum alegerile din Renania de Nord Vestfalia, problemele coaliţiei au primat în politica europeană.

Barroso a spus că-şi doreşte o Germanie cu un rol constructiv, care ia şi celelalte state la bord. Politica europeană a Germaniei a devenit mai pragmatică. Nu mai este era Helmut Kohl, deciziile vizionare au fost luate. Nu este o abordare greşită, dar trebuie să vezi peisajul de ansamblu. Iar viziunea de ansamblu lipseşte guvernării actuale.

Mai aşteaptă Europa un rol de leadership al Berlinului?

Da, pentru noi euro este esenţial şi aşteptările faţă de noi sunt mari. Dacă Germania ar face o politică europeană low-profile, mai pragmatică, cum fac britanicii, nici aşteptările n-ar mai fi atât de mari. Dar Berlinul a suscitat aceste aşteptări pentru că a venit de-a lungul a zeci de ani cu marile iniţiative europene. Euro este o iniţiativă franco-germană. La Tratatul de la Lisabona, de fapt la proiectul pentru o constituţie europeană, germanii au avut o contribuţie importantă. Toate acestea trezesc aşteptări, care trebuie îndeplinite.

Îşi poate impune Germania propriile soluţii pentru criza euro?

De la început a fost o mare provocare pentru că această criză a datoriilor era ceva nou şi cu o asemenea situaţie nu mai fusesem confruntaţi. Au existat divergenţe chiar în interiorul guvernării între ministrul de Finanţe Wolfgang Schauble şi cancelarul Merkel, şefa sa pe linie de partid. Iniţial s-a propus constituirea unui Fond Monetar European şi s-a respins tranşant o implicare a FMI. Până la urmă, acesta a fost chemat în ajutor. Germania nu trebuie să uite însă că indiferent de soluţiile propuse are nevoie de cooperarea şi sprijinul celorlalte state europene. În ultima vreme, ţara noastră are tot mai puţini aliaţi în Europa, printre ultimii rămaşi se numără şi Austria. Este nevoie de alianţe. Acest curs propriu al Germaniei, care-şi urmăreşte propriile interese, trezeşte amintiri urâte altor ţări europene. Ele nu pot accepta dominanţa unui singur stat care să dicteze celorlalte 26 în Uniunea Europeană. Cred că cooperarea cu celelalte state este esenţială.

"Germania nu trebuie să uite că are nevoie de sprijinul celorlalte state europene. În ultima vreme, ţara noastră are tot mai puţini aliaţi în Europa, printre ultimii fiind Austria."
Almut Möller
expertă germană

Almut Möller conduce Centrul de studii europene din cadrul German Council on Foreign Relations din Berlin.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite