Dvs ce credeţi despre globalizare?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un recent sondaj internaţional al BBC a aflat cum îi stresează pe oameni mersul globalizării. Jumătate din populaţia totală a celor 34 de state luate în calcul crede că globalizarea

Un recent sondaj internaţional al BBC a aflat cum îi stresează pe oameni mersul globalizării. Jumătate din populaţia totală a celor 34 de state luate în calcul crede că globalizarea a prins o viteză prea mare - 35% din pestriţa mulţime crede însă că fenomenul ar trebui să se mişte mai repede. Binişor peste jumătate din cetăţenii septetului de ţări cele mai industrializate spun că viteza de creştere a globalizării e prea mare.

Asta nu după globalizarea avant la lettre prin deschiderea pieţelor coloniale pentru exporturile occidentale, ci după mulţimea de joburi, tot mai calificate, care migrează din Marea Britanie sau Japonia către India şi China. Invers, mulţi dintre locuitorii statelor în curs de dezvoltare se roagă ca globalizarea să se grăbească, în ideea că ar reduce inegalităţile din ţările lor - aşa se speră în Filipine, Mexic, Indonezia, Brazilia sau Kenya.

Chit că delocalizările aduc foarte mari beneficii multor companii occidentale, cetăţenii statelor cu economii dezvoltate sunt cei mai preocupaţi de felul în care globalizarea împarte beneficiile şi poverile - de pildă, între Bengalore şi Detroit. Doar locuitorii oraşelor din China, unde creşterea economică este mult peste media de 10% pe an a ţării, consideră că globalizarea se petrece echitabil - uitănd de zonele rurale ale Republicii Populare, din care provin.

Nu în ultimul rând, sondajul BBC a descoperit un adânc pesimism economic chiar în statele cele mai bogate, şi asta încă dinainte să fi izbucnit actuala criză financiară: 22% din americani simt că se bucură de condiţii economice tot mai bune, în timp ce 78% consideră că acestea se prăbuşesc; similar în Franţa sau Japonia. Optimiştii trăiesc în fenomenala Chină ori în Rusia, Canada, Australia şi Emirate - ţările care beneficiază de scumpirea globală a materiilor prime.

Dacă mai există ne-cunoscători, globalizarea e circulaţia globală a bunurilor şi serviciilor, a capitalurilor, oamenilor şi ideilor. Toate companiile occidentale care pot produc în China şi cumpără servicii din India. De acolo iese însă în lume noua generaţie de multinaţionale: chinezii de la Hon Hai produc componentele mărcii Dell, dar indienii de la Mahindra & Mahindra fabrică SUV-uri în Peru şi asamblează camionete în SUA. Vin apoi migratorii: peste 31 de milioane în SUA şi opt în Germania, un sfert din Australia şi o cincime din Elveţia - în medie sunt mai bine educaţi decât media ţării-gazdă, dar se mulţumesc cu slujbe sub calificare. În rest, dacă valorile democratice se impun mai greu decât iconii tehnologici, tinerii fac hip-hop în toate mahalalele lumii.

Localizând, globalizarea e cazul Nokia şi înlocuirea constructorilor români plecaţi în Spania cu săraci din Bangladesh. Valurile globalizării trec peste mai toate ţările, indiferent că cineva dinăuntru vrea sau nu. Rămâne să alegi între a fi "victimă" sau… "actor".

Întrucât sondajul BBC nu a inclus şi respondenţi români, vă adresăm noi întrebările sale:

1) Cum credeţi că evoluează condiţiile economice în România?

Mult mai bine, puţin mai bine, puţin mai rău, foarte rău?

1.1) Dar la nivelul întregii lumi?

Mult mai bine, puţin mai bine, puţin mai rău, foarte rău?

2) Considerând ultimii ani, cât de onest credeţi că au fost împărţite beneficiile şi poverile economice din România?

Foarte onest, puţin onest, nu foarte onest, deloc onest?

3) Totalizând, cum credeţi că avansează globalizarea economică, inclusiv comerţul şi investiţiile?

Mult prea repede, cam repede, puţin prea încet, mult prea încet?

Petre Munteanu este managing editor al FP România

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite