Democratizarea Iranului, încălzirea globală şi polarizarea Americii – trei probleme care au nevoie de răspunsuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Akbar Ganji, unul dintre cei mai faimoşi disidenţi iranieni a fost comandant al Gardienilor Revoluţiei, dar a devenit ulterior jurnalist pe investigaţii la unele ziare iraniene. În urma unor

Akbar Ganji, unul dintre cei mai faimoşi disidenţi iranieni a fost comandant al Gardienilor Revoluţiei, dar a devenit ulterior jurnalist pe investigaţii la unele ziare iraniene. În urma unor anchete legate de implicarea serviciilor secrete în asasinarea unor intelectuali disidenţi, Ganji a fost arestat, condamnat la şase ani de închisoare şi înpiedicat să mai exercite profesiunea de jurnalist.

"The Road to Democracy in Iran", prima carte scrisă de Akbar Ganji în limba engleză demonstrează ataşamentul său faţă de drepturile omului şi democraţie din perspectivă musulmană. În recenzia făcută de The MIT Press sunt prezentate obiectivele şi mijloacele mişcării democratice iraniene. Mai mult, autorul dă sugestii asupra modului în care Occidentul poate să promoveze democraţia în Iran şi în alte ţări islamice, fără o intervenţie americană.

Argumentele lui Ganji sunt ancorate în realităţile vieţii cotidiene din ţările musulmane. El arată atât oportunităţile, cât şi obstacolele care stau în calea promovării democraţiei în lumea musulmană.

O altă carte "Polarized America. The Dance of Ideology and Unequal Riches" pleacă de la ideea că în America există o puternică polarizare între stânga şi dreapta. Ceea ce ignoră mulţi comentatori însă este că această polarizare este asociată cu schimbări sociale şi economice fundamentale şi cu o creştere a inegalităţii de venituri.

Autorii Nolan McCarty, Keith T. Poole şi Howard Rosenthal examinează relaţiile dintre polarizare, diferenţele de avere, imigraţie şi alţi factori.

Folosind metoda cantitativă Nominate, care cotează politicienii în funcţie de performanţele lor electorale, autorii măsoară polarizarea în Congres şi în rândul opiniei publice şi analizează documentele Comisiei Electorale federale legate de finanţare- subliniază The MIT.

Polarizarea şi inegalitatea veniturilor au scăzut în perioada 1913- 1957 şi au crescut dramatic începând cu 1977. În paralel, autorii arată că asistăm la o tendinţă de creştere a imigraţiei începând cu anii 1970.

Republicanii nu duc o politică menită să ducă la scăderea inegalităţii de venituri. Mai mult, imigraţia a ridicat noi probleme. Non-cetăţenii reprezintă un segment mai mare de populaţie fără drept de vot şi mult mai sărac faţă de restul categoriilor sociale.

Autorii susţin că inegalitatea se transformă în polarizare politică, care la rândul ei crează politici ce măresc inegalitatea.

Schimbarea climatică, un alt subiect de actualitate, este abordat într-o nouă carte publicată de Brookings Institution Press.

Global Warming.Looking Beyond Kyoto prezintă schimbarea climatică drept o provocare internaţională multidimensională- se arată în recenzia cărţii făcută de Brookings Institution Press. Reputaţi specialişti în domeniul mediului înconjurător, din ţări industrializate şi din cele în curs de dezvoltare, examinează contextul economic, social şi politic al politicii climatice în ţările lor.

Chiar dacă există un consens internaţional în legătură cu gazele cu efect de seră care produc schimbarea climei -ceea ce duce la boli, dispariţia unor specii şi habitate- părerile specialiştilor sunt împărţite în privinţa rezolvării acestei probleme.

În lume

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite