Declinul Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comentariu Importanţa internaţională a Federaţiei Ruse este în declin, tendinţă ce pare să se acutizeze. Deşi Rusia va continua să fie o ţară cu teritoriu vast, resurse subterane şi un arsenal strategic impresionant şi vocea sa va fi în continuare ascultată, ponderea sa pe scena internaţională va scădea.

Rusia este cel mai întins stat din lume, ocupând 12% din suprafaţa continentală.Măreţia Rusiei stă şi în contribuţia sa culturală, economică, ştiinţifică, militară şi rolul său pe plan internaţional, ca una dintre naţiunile ce au influenţat decisiv istoria umanităţii.

Cu toate astea, proiectarea în viitor a trecutului măreţ al Rusiei este o acţiune riscantă.

Boli demografice

În primul rând, resursele demografice ale Rusiei sunt într-o dramatică scădere. Se estimează că în următorii 20 de ani populaţia sa va scădea cu 10 milioane (acum având 142 de milioane, comparativ cu 149 de milioane în 1991). Indicele mortalităţii premature în rândul populaţiei masculine active este de cinci ori mai mare decât în cazul altor state similar dezvoltate.

Alcoolismul, dependenţa de droguri, SIDA, accidentele industriale, coroborate cu ineficienţa sistemului medical şi cu un ritm scăzut al naşterilor, produc un fenomen de "hipermortalitate".

Efecte militare

Demografia are o influenţă puternică asupra forţelor militare, cea mai evidentă fiind scăderea la jumătate a populaţiei recrutabile, în următorii 15 ani. Această scădere vertiginoasă ar putea fi compensată cu o creştere calitativă a tehnicii militare puse la dispoziţia armatei.

Totuşi, conform Oksanei Antonenko, director al Institutului Internaţional pentru Studii Strategice, în 2008, doar 20% din tehnica de luptă a armatei ruse era modernă.

Costurile modernizării infrastructurii şi a forţelor armate sunt foarte mari. Antonenko subliniază că 70% din infrastructura portuară şi 80% din cea aeriană au nevoie de investiţii imediate şi majoritatea navelor şi a avioanelor din dotarea armatei ruse şi-au depăşit durata de viaţă.

Petrolul şi, în special, vastele resurse de gaze naturale, cele mai mari din lume, reprezintă miza principală a economiei ruseşti. Astfel că Rusia arată din ce în ce mai mult ca o ţară obişnuită, bogată în resurse, (şi capabilităţi nucleare) şi mai puţin ca o superputere.

Despre superputeri

Pentru a fi o superputere trebuie să ai mai mult decât petrol, gaze naturale şi arme nucleare. Din 1990, Rusia a câştigat cinci premii Nobel, spre deosebire de Statele Unite, care au câştigat 120.

Într-un clasament al celor mai bune instituţii de învăţământ superior din lume, realizat de Cybermetrics Lab, universităţile ruseşti se remarcă prin absenţă (cea mai bine poziţionată ocupă locul 266).

Totuşi, într-un clasament al celor mai recenţi miliardari ai planetei, Rusia ocupă un loc fruntaş. Conform Forbes, 50 din primii 400 de miliardari ai planetei locuiesc la Moscova.

Spre deosebire de acest clasament, într-un top al corupţiei, Rusia se afla pe locul 146, lângă Sierra Leone. Pentru acesta şi încă multe alte motive, este prematur să afirmăm că Rusia va influenţa viitorul în aceeaşi măsură în care a marcat trecutul. 

Moisés Naím

Redactor-şef al revistei americane „Foreign Policy", pe care a relansat-o în 2003 pentru a deveni una dintre cele mai citite şi premiate reviste de politică internaţională.

Fost ministru al Industriilor şi Comerţului în Venezuela şi director executiv al Băncii Mondiale.

Ultima sa carte, din 2006, este „Ilicit: How Smugglers, Traffickers and Copycats are Hijacking the Global Economy", tradusă deja în 18 limbi.

Moisés Naím
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite