Declinul american şi revenirea SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comentariu.În mod evident, economia şi prestigiul Statelor Unite trec printr-o perioadă proastă. Dar şi rivalii SUA trec printr-o criză economică. Iar economiştii din întreaga lume continuă să caute refugiu în dolar şi în bonurile de tezaur americane.

S-a terminat. Superputerea americană este în cădere liberă. Economia este falită, datoriile ajung până la cer, industria manufacturieră este învinsă de rivalii din Estul Îndepărtat,  armata este înţepenită în ţări pe care nu le înţelege. Cifrele şomajului în SUA sunt cele mai mari din ultimele decenii, în timp ce acţiunile giganţilor General Motors şi Citicorp se află în punctul cel mai de jos. Discreditarea SUA şi declinul lor ca superputere sunt evidente.

Pe scurt, această viziune legată de perspectivele Statelor Unite şi de rolul lor în lume este popularizată acum. Eu n-o împărtăşesc.

Criza e generală

În mod evident, economia şi prestigiul Statelor Unite trec printr-o perioadă proastă. Şi totuşi este de asemenea evident că rivalii săi trec şi ei printr-o criză economică. Iar ceea ce se întâmplă cu o ţară nu este întreaga poveste. Contează şi ceea ce se întâmplă cu alte ţări, în special cu principalii săi rivali şi aliaţi. Şi în aceste vremuri, alte ţări sunt chiar mai slabe  decât Statele Unite.

În 1972, Richard Nixon a prevăzut şi el declinul hegemoniei ţării sale. El spunea că şi SUA este sortită să piardă influenţă în favoarea Rusiei, Chinei, Europei şi Japoniei. Şi ştim ce s-a întâmplat cu această profeţie.

În ultima vreme a fost la modă să spui că aşa-numitul grup BRIC al ţărilor emergente - Brazilia, Rusia, India şi China - împreună cu alte naţiuni asiatice şi cu o Uniune Europeană unită, revitalizată, vor acţiona ca o contrapondere la Washington. Dar, în realitate, criza a lovit aceste ţări mai puternic decât SUA iar, cu excepţia Chinei, reacţia lor a fost mai lentă şi mai puţin agresivă.

În plus, stagnarea japoneză, lipsa de unitate europeană, fragilitatea economiilor emergente - inclusiv a Chinei - şi puternicul impact al scăderii preţului ţiţeiului asupra ţărilor bazate pe petrol precum Rusia, Iran şi Venezuela, au pus în altă lumină decadenţa Statelor Unite.

SUA rămân modelul

În ciuda editorialelor care anunţau că lumea întoarce spatele modelului economic american fraudulos şi inuman, în practică - şi independent de veştile rele care vin de la Washington şi de pe Wall Street – economiştii din întreaga lume continuă să caute refugiu în dolar şi în bonurile de tezaur ale SUA.

Eşti pregătit să-ţi plasezi economiile în bonuri emise de guvernul rus? Sau de cel chinez? Vezi Japonia trezindu-se din letargia sa economică prelungită? Crezi că eforturile de revitalizare făcute acum în Europa vor da rod mai repede decât cele ale guvernului lui Barack Obama?

Revoluţia americană

Chiar dacă nu există nici o certitudine că măsurile luate de Obama vor scoate ţara din criza profundă în care se află, nu poate exista îndoială în privinţa faptului că noul preşedinte a reacţionat foarte repede şi a reuşit să mobilizeze resurse de un volum inimaginabil. Fără îndoială, guvernul Obama va impune schimbări profunde modelului socio-economic care a domnit în SUA timp de decenii.

Sectorul financiar va fi reglementat mai strict; inegalitatea economică va fi combătută; lupta împotriva încălzirii globale va fi intensificată, iar statul va cântări mai mult în economie. La fel cum predecesorii săi - în special George W. Bush - au dat mai multă greutate pieţii, este aproape sigur că Obama – în parte obligat de circumstanţe – va da multă greutate statului. De asemenea, mai ştim că multe dintre remediile care sunt aplicate acum vor avea nişte efecte negative în viitor, precum o inflaţie mai mare.

Dar este foarte clar că noul preşedinte este pregătit să folosească toate resursele ţării sale pentru a o reactiva economic, social şi politic. Succesul este nesigur, dar încercarea nu este.

Moisés Naím

image


-Moisés Naím este redactorul-şef al revistei americane "Foreign Policy" pe care a relansat-o în 2003, pentru a deveni una dintre cele mai citite şi premiate reviste de politică internaţională.

-A fost ministru al Industriilor şi Comerţului în Venezuela şi director executiv al Băncii Mondiale.

-Ultima sa carte, din 2006, este "Ilicit: How Smugglers, Traffickers and Copycats are Hijacking the Global Economy", tradusă deja în 18 limbi.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite