Reţeta pentru un puci reuşit - de Moise Naim, Washington DC

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reţeta pentru  un puci reuşit - de Moise Naim, Washington DC
Reţeta pentru un puci reuşit - de Moise Naim, Washington DC

Comentariu FP. Iată o metodă bună pentru o lovitură de stat care foloseşte mai mult avocaţii şi referendumurile decât coloneii şi tancurile.Rezultatul acestei lovituri „mai slabe“ şi mai digerabile este acelaşi: un tiran care îşi păstrează puterea pe perioadă nedeterminată şi face ce vrea.

Ca toate reţetele internaţionale, aceasta variază de la ţară la ţară. Alegerile sunt „gătite” altfel în Zimbabwe decât în Rusia sau în Iran. Gătitul constituţional este important în versiunea latino-americană, pe care o ofer aici:

Ingrediente:

1. Milioane de oameni săraci, o majoritate covârşitoare.

2. O doză mare de inegalitate – o sărăcie de neconceput care coexistă cu averi incalculabile.

3. Multe nedreptăţi şi discriminare rasială.

4. Corupţie mare.

5. Elite mulţumite de sine, sigure că „nu se poate întâmpla aici”.

6. Partide politice discreditate.

7. O clasă de mijloc apatică, dezamăgită de politicieni.

8. Un parlament, o justiţie şi o armată care au fost marinaţi multă vreme. Trebuie să fie uşor să mituieşti un judecător, un senator sau un general.

9. Patroni de mass-media corupţi sau interesaţi.

10. O superputere străină distrasă de alte priorităţi şi urgenţe.

11. Apatia lumii şi o opinie publică internaţională neatentă la problemele ţării respective.

12. Un inamic străin uşor de denunţat ca o ameninţare la adresa naţiunii sau ca şi cauză a unei probleme majore. CIA este ideală. Şi o ţară învecinată este de ajuns. Sau imigranţi de altă rasă. Dacă nu, există întotdeauna evreii şi Mossad-ul.

13. Trupele „populare” de şoc, bine înarmate şi antrenate să rupă capetele şi alte părţi ale celor care îndrăznesc să reacţioneze împotriva „revoluţiei poporului”. Nu trebuie să fie foarte numeroşi, dar trebuie să fie violenţi. Legătura lor cu statul este cel mai bine ţinută în fundal. Închisorile sunt locuri bune pentru a-i recruta.

Mod de preparare:

1. Scuturaţi bine, agitând cele mai sărace segmente ale populaţiei cu o campanie de polarizare socială şi conflict, pe cât de intensă şi agresivă posibil. Armonia socială trebuie să fie eliminată, iar ura între grupurile sociale trebuie alimentată. Asta este uşor, dacă ai ingredientele descrise mai jos:

2. Vino la putere prin alegeri democratice! Asta este uşor, dacă partidele politice sunt discreditate, iar oponentul tău este un servitor loial al partidelor.

3. Câştigă orice alegeri noi, oricum poţi! Fă ceea ce trebuie să faci! Dar nu renunţa niciodată la putere! Nu pentru asta sunt făcute alegerile.

4. Remanierea ofiţerilor cu grad înalt, pe criteriul loialităţii personale faţă de preşedinte. Ţineţi-i pe toţi sub supraveghere atentă!

5. Fă la fel cu judecătorii !

6. După ce aţi realizat acest pas, propuneţi schimbări constituţionale, care vor fi aprobate printr-un referendum naţional. Ţineţi opoziţia departe de urne!

7. Noua Constituţie trebuie să conţină multe articole care promit sfârşitul sărăciei şi inegalităţii şi care să concentreze puterea în mâinile preşedintelui şi să permită realegerea lui la nesfârşit.

8. Discreditaţi şi reprimaţi opoziţia!

9. Controlaţi mass-media – cu excepţia câtorva publicaţii cu audienţă redusă, cât să arătaţi că libertatea de exprimare există!

10. Repetă pasul nr. 3 la nesfârşit! Poftă bună!


Moisés Naím

Moisés Naím este redactorul-şef al revistei americane „Foreign Policy“ - pe care a relansat-o în 2003, pentru a deveni una dintre cele mai citite şi premiate reviste de politică internaţională.

A fost ministru al Industriilor şi Comerţului în Venezuela şi director executiv al Băncii Mondiale.

Ultima sa carte, din 2006, este „Ilicit: How Smugglers, Traffickers and Copycats are Hijacking the Global Economy“, tradusă deja în 18 limbi.

image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite